In vacatureteksten zie je vaak een waslijst aan vaardigheden en kennis die nodig zijn voor de felbegeerde baan. Dit worden compententies genoemd. In je sollicitatiebrief wil je natuurlijk laten zien dat je geschikt bent en dat jouw competenties aansluiten bij wat wordt gevraagd. “Welke competenties bezit ik eigenlijk” is een vraag die menig sollicitant zich, geïntimideerd door zo’n lange lijst, stelt.

Competenties leren doe je overal

Competenties leer je overal. Je leert op school, maar ook in de praktijk, op je werk, thuis in je gezin of als mantelzorger voor je zieke moeder. Je komt er steeds meer achter waar je goed in bent en waarin niet.

Ben je bijvoorbeeld coach bij de voetbalclub dan zijn jouw competenties misschien inspireren, coachen en lesgeven. Ben je moeder van 5 kinderen, dan kun je waarschijnlijk goed organiseren en heb je misschien leidinggevende vaardigheden.

Jouw competenties op een rijtje

Wil je weten welke competenties je hebt, zet dan op een rijtje wat je geleerd hebt en waar je altijd al goed in bent geweest. Denk aan wat je geleerd hebt op school, in je (vrijwilligers)werk of tijdens het uitoefenen van je hobby.

Kom je er alleen niet uit, vraag dan iemand die je goed kent om je te helpen.

Wees eerlijk tegenover jezelf. Lijkt het gevraagde profiel helemaal niet op wat jij te bieden hebt, vraag je dan af of het zin heeft te solliciteren. Wees aan de andere kant ook niet te bescheiden, je wilt tenslotte ook in je nieuwe baan nog wat leren!

Welke competenties heb ik?
Getagd op: