Wat doet stress met je lichaam? Is stress slecht? Wat zijn de gevolgen van langdurige stress? Welke klachten krijg je door aanhoudende angst en door spanning?

Aan welke klachten herken je stress?

Stress is op zich niet slecht. Volgens de definitie van stress is kortdurende stress bedoeld om je te helpen beter te presteren in spannende situaties. Je bent in staat van paraatheid om zo’n situatie beter aan te kunnen. Als het goed is ontspan je je daarna weer.

Dat lukt niet altijd, soms houdt de stress lang aan. Je lichaam zet zich tot het uiterste in om de stress te bestrijden en verwaarloost belangrijke functies. Je krijgt dan lichamelijke klachten.

Door een overdaad aan stresshormonen gaat je bloedsuikerspiegel omhoog. Je hart gaat ook sneller kloppen. Je merkt dat je te gespannen bent doordat je bijvoorbeeld

  • je slecht kunt concentreren;
  • je slechter slaapt en niet uitgerust bent als je wakker wordt;
  • je moeite hebt met slikken;
  • je snel geïrriteerd bent;
  • je spieren gespannen zijn en je spierpijn krijgt.

Je hart, je immuunsysteem, je bloedvaten, je korte-termijngeheugen en je spijsvertering lijden daaronder. Houdt de stress lang aan, dan word je er ziek van. Je kunt bijvoorbeeld hartklachten krijgen, een burn-out of suikerziekte.

Wat doet stress met je lichaam?
Getagd op: