Je kunt een baan vinden op verschillende manieren. Hieronder vind je er een aantal.

Via internet

Internet speelt een steeds grotere rol bij het zoeken naar passende vacatures. Naast algemene vacaturesites waar alle werkzoekenden terecht kunnen, vind je ook sites die zich richten op een speciale doelgroep, bijv. op werkzoekenden in een bepaalde branche of op hoogopgeleiden. Veel bedrijven hebben ook zelf een website waar ze hun vacatures publiceren.

Het UWV Werkbedrijf

Het UWV Werkbedrijf is ontstaan uit een samengaan van CWI en UWV, Je krijgt met het UWV Werkbedrijf te maken als je werkloos bent en een uitkering aanvraagt. Zij kunnen je helpen bij effectief naar een baan zoeken. Zo hebben zij contacten met werkgevers die vacatures bij hen melden en waar je op kunt solliciteren.Je contacten met het UWV verlopen meestal via werk.nl. Eventueel kunnen ze je ook helpen als het gaat om (verandering) van beroepskeuze en opleidingen.

Via vrienden, bekenden en familie

Mensen uit je netwerk willen je meestal graag helpen bij het vinden van een geschikte baan. Je moet ze dan wel laten weten dat je op zoek bent en wat je wilt.

Vraag mensen gerust of ze iets voor je weten of iemand kennen die je verder kan helpen. Als je al weet bij welk bedrijf je graag zou willen werken, vraag hen dan of ze iemand kennen die daar werkt en die je kan helpen met het bedrijf in contact te komen.

Vacatures in kranten en tijdschriften

In (regionale) kranten, vakbladen en tijdschriften vind je ook vacatures. Zelfs nu, in het digitale tijdperk, nog altijd een goede bron van informatie.

Bureaus voor werving en selectie

Er zijn flink wat bureaus actief die zich richten op arbeidsbemiddeling. Deze bureaus ontvangen een fee als het hen lukt (vaak moeilijk invulbare) vacatures voor een bedrijf te vervullen. Deze fee wordt door het bedrijf betaald. Als werkzoekende betaal je dus niet voor je inschrijving.

Een goed bureau gaat samen met jou na wie je bent en wat je zoekt. Pas daarna gaat het bureau op zoek naar een passende vacature. Het is verstandig ook ná het kennismakingsgesprek contact te houden met het bureau. Op dit manier zorg je ervoor dat je in beeld bent als er een passende vacature bij hen binnenkomt.

Banenbeurzen

Regelmatig zijn er banenbeurzen waar bedrijven en werkzoekenden elkaar kunnen ontmoeten. Deze beurzen richten zich vaak op een bepaalde doelgroep, bijv. (bijna)afgestudeerden in een bepaalde studierichting of een bepaalde branche. Er zijn ook regionale banenbeurzen, handig als je werk zoekt in de regio.

Op deze beurzen presenteren bedrijven zich aan werkzoekenden. Vaak kun je direct solliciteren.

Open sollicitatie

Als je weet bij welk bedrijf je graag zou willen werken, stuur dan een open sollicitatie te sturen. Dit kun je ook doen als er geen vacatures op de website of in de krant staan.

Als je op deze manier wilt solliciteren, is het verstandig eerst (telefonisch) contact op te nemen met het bedrijf, zodat je weet aan wie of aan welke afdeling je je sollicitatie moet richten.

Welke methode moet je gebruiken

Als het gaat om een baan waarbij je veel concurrentie hebt, kan het lastig zijn op te vallen met alleen een brief en cv. Het scheelt dan veel als je op een andere manier met het bedrijf in contact kunt komen, bijv. via iemand die je kent .
Ook worden lang niet alle vacatures gepubliceerd. Als een bedrijf veel open sollicitaties krijgt, kan het zijn dat ze daar voldoende aan hebben. Hun vacature komt dan niet eens in de krant of op internet.

Het is daarom verstandig meer dan één methode te hanteren als je succesvol solliciteren wilt. Je vergroot op die manier je kansen.

Waar vind je een baan
Getagd op: