Het is gemakkelijk om te solliciteren als je een perfect cv hebt, dat helemaal aansluit bij wat in de advertentie wordt gevraagd. Voor de meeste sollicitanten geldt dat, jammer genoeg, niet. Succesvol solliciteren en een baan vinden met een niet-perfect cv is gelukkig prima mogelijk. Hieronder lees je wat veel voorkomende problemen zijn en wat je eraan kunt doen.

Veel voorkomende cv-problemen en wat je eraan kunt doen

Wat veel voorkomt is dat:

  • je niet over de gevraagde werkervaring beschikt;
  • je niet de juiste diploma’s hebt, of een andere opleiding hebt gevolgd;
  • er gaten zitten in je cv, je hebt – vrijwillig of onvrijwillig – een tijd(je) niet gewerkt.

Je beschikt niet over de gevraagde werkervaring

Als je niet over de gevraagde werkervaring beschikt, vraag je dan af wat jou wél geschikt maakt voor de baan. Misschien heb je op een heel andere manier dingen geleerd die in de functie nodig zijn. Het kan zijn dat je vrijwilligerswerk hebt gedaan, of actief bent geweest bij een sport- of buurtvereniging. Ook een reis die je gemaakt hebt, kan je waardevolle leerervaringen hebben opgeleverd.

En mogelijk heb je écht niet de ervaring die wordt gezocht, maar heb je er al wel je hele leven van gedroomd om te gaan werken in het asiel. Laat dat dan in je sollicitatiebrief naar voren komen. De meeste bedrijven hechten veel waarde aan je motivatie.

Niet de juiste diploma’s of opleiding

Als je niet de goede diploma’s of opleiding hebt, denk je misschien dat je niet geschikt bent voor de functie. Het kan zijn dat dat zo is. Maar het kan ook zijn dat dat meevalt. Vaak vragen bedrijven om een werk- en denkniveau, bijv. MBO of HBO. Dat wil niet per se zeggen dat je ook een opleiding op dat niveau moet hebben gevolg. Je kunt dat niveau ook op een andere manier, bijv. door werkervaring, hebben opgedaan.

Een gat in je cv

Het komt nogal eens voor dat je een tijd(je) niet hebt gewerkt. Dat kan vrijwillig zijn geweest, doordat je een sabbatical hebt genomen, een mooie reis hebt gemaakt, of een tijd voor je kinderen hebt gezorgd. Je kunt ook onvrijwillig werkloos zijn geweest, bijv. doordat je bent ontslagen of arbeidsongeschikt bent geweest. Je hebt dan een gat in je cv.

Laat een werkgever niet raden naar waarom je zo’n gat in je cv hebt. Wees eerlijk over wat je in die periode hebt gedaan en geleerd. Mocht je werkloosheid onvrijwillig zijn geweest, kijk dan wel uit dat er geen bitterheid in je brief en cv doorklinkt. Werkgevers zijn daar allergisch voor.

Eerlijk duurt het langst

In cv’s wordt heel wat afgelogen. Sollicitanten voeren opleidingen op die ze niet gevolgd hebben, diploma’s die niet behaald zijn, of verzinnen banen bij bedrijven waar ze nooit hebben gewerkt. Er zijn zelfs voorbeelden geweest van bekende Nederlanders die een titel voerden die ze helemaal niet hadden. Bedrijven trappen hier steeds minder vaak in.

Wees erop voorbereid dat je vóór het contract wordt getekend, kopieën van je diploma’s moet laten zien. Als je dan diploma’s hebt verzonnen die je niet hebt, is dat natuurlijk erg genant. Denk niet dat je eraf komt met de smoes dat je ze kwijt bent. Het is niet zo moeilijk om er bij opleidingsinstituten achter te komen of iemand daadwerkelijk daar een diploma heeft behaald of er heeft gestudeerd. En als je zogenaamd ergens hebt gewerkt en dat blijkt na een check niet zo te zijn, gaat het tekenen van je contract hoogstwaarschijnlijk niet door.

Kortom, liegen over dergelijke dingen is niet slim en wordt zelfs beschouwd als fraude. Er zijn al bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het checken van cv’s en het schijnt dat 10% van de sollicitanten op dergelijke manieren fraude pleegt (cijfer maart 2009).

De gevolgen van liegen

De gevolgen van liegen kunnen ernstig zijn. Liegen over diploma’s die vereist zijn voor een bepaald beroep, is een wettelijke reden voor ontslag op staande voet. In andere gevallen ligt dat iets minder duidelijk. Komt de werkgever achter je bedrog als je nog in je proeftijd zit, dan is de kans groot dat hij je ontslaat. En zelfs daarna… ook als je door de rechter in het gelijk bent gesteld omdat je niet écht hebt gelogen, kan een werkgever vragen om ontbinding van het contract omdat de arbeidsrelatie verstoord is geraakt vanwege gebrek aan vertrouwen. En dan word je alsnog ontslagen.

Al met al reden genoeg om niet te liegen. Leugens komen vaak uit. Meestal duurt eerlijk het langst.

Wat doe je als je cv niet perfect is
Getagd op: