Hoe je je opstelt bij het zoeken naar een baan, zegt iets over je persoonlijkheid en over je functioneren in de toekomst.

De eerste indruk die een werkgever van je krijgt, is daarom heel belangrijk. Je eerste contact kan bestaan uit een telefoontje waarin je vraagt aan wie je je sollicitatiebrief moet richten. Of misschien loop je het bedrijf binnen om te vragen of ze werk voor je hebben. Ook met je brief en cv geef je een belangrijk visitekaartje af.

Dit betekent dat dat je je tegenover iedereen met wie je in het bedrijf te maken hebt, correct moet gedragen. Als je de telefoniste afblaft, betekent dat dat je de baan wel op je buik kunt schrijven. En als je brief verfrommeld is, maakt dat geen zorgvuldige indruk.

Wat zoekt de werkgever

Vraag je bij elk contact met het bedrijf af, wat voor iemand de werkgever zoekt. Gaat het om een commerciële functie, dan verwacht hij dat je initiatief toont, dat je overtuigingskracht bezit en dat je gemakkelijk contact maakt.
Gaat het om een administratieve functie dan is zorgvuldigheid belangrijk. Wil je een managementfunctie dan wordt er van je verwacht dat je visie en daadkracht hebt en met mensen kunt omgaan.

Bij succesvol solliciteren gaat het niet alleen om de inhoud van je brief en van wat je zegt, maar ook om de manier waarop je schrijft en waarop je je presenteert.

Voorbeelden

  • Initiatief toon je door niet alleen antwoord te geven op vragen, maar door bijvoorbeeld in een sollicitatiegesprek ook zélf vragen te stellen. En door bijv. te bellen als niet uit de advertentie blijkt of degene aan wie je je brief moet richten een man of een vrouw is.
  • Als je daadkrachtig wilt overkomen, spreek dan duidelijk, maak je verhaal niet langer dan nodig en wees to the point. Als je aarzelend en zacht praat en veel omhaal van woorden gebruikt, zal je gesprekspartner de indruk krijgen dat je niet daadkrachtig bent.
  • Zorgvuldigheid straal je uit door je zaakjes goed op orde te hebben. Zorg daarom dat je niet hoeft te rommelen tussen je papieren om je diploma’s te vinden.
Solliciteren, de eerste indruk
Getagd op: