De sollicitatieprocedure

Standaard begint een sollicitatie met jouw reactie op een vacature, meestal zal dat een sollicitatiebrief zijn. Vacatures vind je o.a. op internet of in de krant. Als de advertentie je aanspreekt, reageer je door een brief en cv te sturen.

Vervolgens zul je van het bedrijf, als alles goed gaat, een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek ontvangen. Eventueel moet je een test of een assessment doen. En, als het dan nog steeds goed gaat, volgt een gesprek over arbeidsvoorwaarden. Deze arbeidsvoorwaarden worden dan vastgelegd in je contract

Veel sollicitaties verlopen niet op die standaardmanier. Misschien blijf je bij een bedrijf werken nadat je er stage hebt gelopen. Misschien ook ben je gevraagd er te blijven na een uitzendbaan. Of er was geen vacature, maar je bent binnengelopen om te vragen of er werk was. Of….

De mogelijkheden zijn eindeloos.

Toch zul je meestal wel een cv moeten opstellen of een sollicitatieformulier moeten invullen. En ook een gesprek over arbeidsvoorwaarden zal er altijd wel zijn.

Als je nog niet goed weet wat je zoekt

Wil je jouw ideale baan vinden en succesvol solliciteren dan is het zinvol je eerst af te vragen wat je precies zoekt. Waar ben je goed in, wat vind je leuk, wil je bij een groot bedrijf werken of juist liever bij een klein bedrijf, in een commerciƫle omgeving of juist niet.

Vrienden en familie kunnen je helpen bij het beantwoorden van die vragen. Ook ervaringen die je bij vorige banen, in je studie of in vrijwilligerswerk hebt opgedaan, kunnen je helpen.

Solliciteren, de sollicitatieprocedure
Getagd op: