Toen ik in 2008 begon met mijn praktijk voor coaching, richtte ik me zowel op mannen als op vrouwen. Ik had nooit verwacht dat ik 10 jaar laten mezelf vrouwencoach zou noemen. Hoe dat zo gekomen is?

Zaakjes prima voor elkaar

Op de een of andere manier waren mijn klanten vrijwel altijd vrouwen. Vrouwen die middenin het leven stonden. Met een verantwoordelijke baan. Ze waren inhoudelijk deskundige, adviseur, of manager. Ze hadden kinderen, een partner. Soms ook ouders die mantelzorg nodig hadden. Kortom, vrouwen die middenin het leven stonden en hun zaakjes prima voor elkaar hadden.

En toch…

Eigen wensen serieus

vrouwencoach, balans
Maar al te vaak waren ze verleerd hun eigen wensen serieus te nemen. Ze deden zo hard hun best alle ballen in de lucht te houden dat ze er zelf bij in schoten. Ook in hun werk. Ze werkten zich een slag in de rondte, maar of dat echt gezien werd?

Zelf formuleerden ze dat met wensen als

  • ik wil assertiever worden of
  • leren hoe ik mezelf beter kan profileren
  • ik wil meer zelfvertrouwen en
  • beter leren nee zeggen

En de lieve vrede dan?

“Ik wil geen bitch worden” zeiden ze er dan vaak bij. Want ja, je wilt wel een beetje meer tijd voor jezelf, tijd met vriendinnen, tijd om te sporten of om ongestoord op de bank te zitten met een lekker boek, maar de lieve vrede moet natuurlijk wel bewaard…

Een vrouw vertelde me een keer dat na het eerste gesprek de stoom uit haar oren kwam. Ik had voorzichtig gezegd dat haar ouders oud en wijs genoeg waren en dat ze niet alle kleine dingen uit hun handen hoefde te nemen om ongelukken te voorkomen. Hoe durfde ik? Ze vertelde het briesend aan haar man. Die er erg om moest lachen. De spijker op zijn kop vond hij. En vond zij 3 gesprekken later ook. Het gaat inmiddels erg goed met haar en met haar ouders. En hun relatie is een stuk verbeterd.

Meer rust en beter functioneren

Want je kunt voor jezelf opkomen op een normale manier. Je kunt staan voor wat je zelf graag wilt zonder anderen van je te vervreemden. Je kunt keuzes maken in je werk en je werk nog steeds goed doen. Sterker nog, als jij stevig in je schoenen staat en meer zelfvertrouwen hebt, ben je rustiger, voel je je beter en functioneer je ook beter. In werk en in je privéleven.

Mannen hebben vaak van jongs af aan meegekregen dat ze moeten opkomen voor zichzelf Als vrouw heb je vaak geleerd dat je lief en beleefd moet zijn. En hoewel daar niets mis mee is, kan het soms best een tandje minder. Dat is wat ik vrouwen leer. Dat is waarom ik vrouwencoach ben geworden.

Met plezier!

Vrouwencoach

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.