Je bent uitgekeken op je baan. Of je kunt niet opschieten met je baas of je collega’s. Misschien bevalt de sfeer in het bedrijf je niet. Wat doe je in zo’n geval? Neem je ontslag? Zijn er ook andere mogelijkheden?

Eerst de oorzaak, dan de oplossing

Vóór je ontslag neemt, is het aan te raden de oorzaak van je onvrede te zoeken.

De onvrede over je baan kan verschillende oorzaken hebben:

  • de inhoud van je werk geeft je geen voldoening, het zit ‘m in je baan;
  • je bent ontevreden over je leidinggevende, het zit ‘m in je baas;
  • de arbeidsvoorwaarden of de sfeer in het bedrijf maken dat je baan niet bevalt.

Ligt het aan de baan?

De sfeer in het bedrijf is goed. De arbeidsvoorwaarden zijn dik in orde. En je collega’s en je leidinggevende zijn helemaal oké. Maar de inhoud van je werk bevredigt je niet (meer).

Mis je uitdaging?

Vraag jezelf eens af wat er mis is met je baan. Heb je je werk altijd met plezier gedaan? En is het routine geworden? Dan kan het goed zijn dat je echt bent uitgekeken op je baan en je toe bent aan een volgende stap. Misschien ook is het voldoende iets toe te voegen aan je pakket van werkzaamheden, een project erbij bijvoorbeeld.

In een dergelijk geval kun je de oplossing zoeken in een goed gesprek met je leidinggevende. Als je goed bent in je werk en je werkgever wil je graag houden, zal hij zeker meewerken om te helpen zoeken naar een oplossing.

Of wil je echt helemaal wat anders?

Het kan ook zijn dat je onvrede dieper zit. Je vindt je werk niet leuk. Misschien heb je het zelfs nooit echt bevredigend gevonden.

In dat geval is het aan te raden op zoek te gaan naar wat je wel zou willen. Het helpt om je daarbij af te vragen wat je altijd graag hebt gedaan en waar je goed in bent. Wat heb je geleerd? Door ervaringen of en buiten het werk? Door een sabbatical of bij vrijwilligerswerk misschien?

Als je er niet alleen uitkomt, helpt het om het eens te vragen aan mensen die dichtbij je staan. Er zijn ook professionals die je hierbij kunnen helpen. En zijn er mogelijkheden binnen het bedrijf om op een andere afdeling stage te lopen?

Ook in dit gevak is een goed gesprek met je leidinggevende een aanrader. Je werkt immers graag bij het bedrijf. Misschien zijn de mogelijkheden groter dan je denkt.

Ligt het aan de baas?

Werknemers balen niet zozeer van hun baan, alswel van hun baas. Leidinggevenden wordt vaak verweten dat ze slecht of onvoldoende communiceren of dat ze te weinig inlevingsvermogen hebben.

Leidinggevenden die niet goed communiceren kom je in veel bedrijven tegen. Diezelfde leidinggeven hebben het vaak net zo moeilijk met hun werknemers als andersom.

Is jouw leidinggevende echt zo erg of is het een oplosbaar probleem? In het laatste geval is het misschien een goed idee om de stappen te zetten die nodig zijn om het communicatieprobleem op te lossen.

Ligt het aan het bedrijf?

Het kan natuurlijk ook nog zijn dat je onvrede voortkomt uit het bedrijf waar je werkt. Misschien is de sfeer niet goed of zijn de arbeidsvoorwaarden slechter dan bij andere bedrijven. Het kan ook dat je bij een veel kleiner, of juist groter bedrijf zou willen werken.

Wat en wie heb je nodig?

Als je weet wat de oorzaak van je onvrede is, weet je meestal ook wat je eraan kunt of moet doen.

Vraag je af wie en wat je nodig hebt om weer plezier in je werk te krijgen. Kom je er alleen uit? Wil je een goed gesprek met je leidinggevende? Of met je irritante collega? Of heb je meer nodig?

En neem actie!

Niets doen is geen goed idee. Blijf en maak er iets van. Of ga actief op zoek naar wat je wilt en wat beter bij je past. Begin er vandaag mee!

Als je bent uitgekeken op je baan
Getagd op: