Je kunt last hebben van stress op je werk of in je privéleven. Misschien is je werk zo erg dat je weg wilt en je afvraagt hoe je succesvol solliciteren kunt naar een andere baan. Of je gaat met pensioen en vraagt je af hoe je gelukkig na je pensioen kunt zijn.

Wat is de definitie van stress eigenlijk? Wat zijn oorzaken van stress en wat kun je ertegen doen? Wat kun je beter laten? En hoe zorg je dat je minder snel last hebt van stress?

We hebben de beste tien tips tegen stress voor je op een rijtje gezet.

Tip 1. Neem een time-out

Als je tijdens je last hebt van stress, raak je vaak het overzicht kwijt. Je bent dan druk, maar minder effectief.
Neem om het overzicht terug te krijgen een time-out. Haal diep adem, loop een rondje en drink even iets. Je wordt dan vanzelf weer wat rustiger.

Tip 2. Stel prioriteiten

Doelen stellen vermindert stress. Stel jezelf de volgende vragen:

 • WAT moet ik nu doen?
  en stel een lijst op met taken die gedaan moeten worden
 • Wat MOET ik nu doen?
  en vraag je ook af wat van de lijst af kan
 • Wat moet IK nu doen?
  kun je zaken overlaten aan anderen?
 • Wat moet ik NU doen?
  kan het ook later?
 • Wat moet ik nu DOEN?
  kom in actie!

Als je jezelf overvraagd voelt, zeg dan eens “nee”. En overvraag je jezelf, zeg dan eens nee tegen jezelf. Misschien hoeft het allemaal niet zo perfect. Ga eens na of goed genoeg niet gewoon goed genoeg is.

Tip 3. Zorg voor jezelf

Neem de tijd om je te ontspannen. Neem een bad. Ga een stukje wandelen. Geniet van de natuur. Luister naar mooie muziek, lees een mooi boek of bekijk een goede film.
Mediteren en het doen van yoga-oefeningen helpen ook om je gedachten leeg te maken en jezelf tot rust te brengen.
En… zappen voor de tv kan heerlijk zijn, maar tegen stress helpt het je niet!

Tip 4. Drink kruidenthee i.p.v. koffie

Cafeïne vergroot de stress in je lichaam. Vaak heb je het gevoel dat flink veel koffie je juist op de been houdt. Jammer genoeg is dit niet waar. Koffie zorgt er juist voor dat de stress in je lichaam toeneemt. Laat de koffie eens staan als je last hebt van stress.

Cafeïne zit ook in “gewone” thee en in cola. Probeer de thee eens te vervangen door kruidenthee. En laat de alcohol (die hetzelfde effect heeft als cafeïne) staan.

Tip 5. Goed ademhalen

Let tijdens je werk eens op je ademhaling. Haal je adem via je buik of zit je ademhaling veel hoger? Als dat laatste het geval is, oefen dan eens met buikademhaling. Je zult merken dat je je dan rustiger voelt.

Tip 6. Eet gezond

Als je gezond bent, kun je beter tegen stress. Regelmatig eten is gezonder. Neem de tijd om te koken. En neem de tijd om te eten. Dek de tafel, ook als je alleen bent en geniet van wat je hebt gemaakt.

Vooral ’s avonds is het beter zware maaltijden te mijden. Er is een spreekwoord dat zegt: Eet ’s morgens als een koning, ’s middags als een prins en ’s avonds als een bedelaar. Een zware lunch en een licht diner is beter dan andersom.

En moeten we je nog vertellen dat een appel als tussendoortje beter is dan een zak drop? Die appel levert in ieder geval meer energie op.

Tip 7. Praat met vrienden

Het helpt als je vrienden hebt om over je problemen te praten. Vaak ook kijken anderen heel anders tegen die problemen aan. En dat maakt dat ook jij eens vanuit een andere invalshoek kunt kijken. Misschien is het niet erg als het lijkt.

En vergeet ook vooral niet met je vrienden te lachen. Bijna niets is gezonder dan dat!

Tip 8. Beweeg voldoende

Een goede conditie zorgt ervoor dat je beter bestand bent tegen stress. Zoek een sport die je leuk vindt. Loop of fiets i.p.v. de auto te pakken en neem eens de trap i.p.v. de lift.

Tip 9. Ga op tijd naar bed

Als je goed bent uitgerust, kun je er beter tegen. Voldoende slapen is belangrijk voor je weerstand.

Als je moeite hebt met inslapen, neem dan meer gas terug voor je naar bed gaat. Kijk geen tv en zeker geen programma’s die je onrustig maken. Doe rustig aan met cafeine (’s avonds liever niet) en alcohol.

Tip 10. Doe meer aan seks

Seks werkt kalmerend én je valt ervan af.

Bekijk ook onze video.

Tien tips tegen stress
Getagd op: