Wil je een baan vinden let er dan bij het schrijven van je sollicitatiebrief op dat je spelling van de Nederlandse taal goed is. Veel werkgevers leggen je brief en cv al gauw aan de kant als er (te) veel taalfouten in zitten. Een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek kun je dan wel vergeten.

Je kunt zelf je spelling checken met onderstaande tips om de meest voorkomende fouten te vermijden.

Hoe zit het met d of dt

Tegenwoordige tijd

Gebruik je een werkwoord in de tegenwoordige tijd, dan ga je uit van de stam van het werkwoord. De stam is de ik-vorm van het werkwoord, bijvoorbeeld “ik loop”. Achter de stam komt, afhankelijk van wat er voor het werkwoord staat, soms wel en soms geen -t-.

Een truc hiervoor is om het werkwoord lopen te gebruiken en je af te vragen hoe je dat zou schrijven in dezelfde situatie.

Voorbeeld:

Het is Dus ook: Of:
Ik loop Ik gebeur Ik brand
Hij loopt Hij gebeurt Hij brandt
Zij loopt Zij gebeurt Zij brandt
Het loopt Het gebeurt Het brandt

Let op: er komt in de tegenwoordige tijd nooit een -d- achter de stam!

Verleden tijd en voltooid deelwoord

En schrijf je nu “het is gebeurd” of “het is gebeurt”? Een hulpmiddel dat je hiervoor kunt gebruiken is ’t Kofschip of ’t Fokschaap. Je gebruikt van deze ezelsbruggetjes alleen de medeklinkers.

  • Je gaat uit van de stam. In dit het geval is dat gebeur.
  • Je checkt of de laatste letter van de stam voorkomt in ’t Kofschip of ’t Fokschaap.
  • Is dat het geval dan komt er een -t-. Is dat niet het geval dan komt er een -d-.

In het geval van gebeuren, kom je op deze manier uit op “het is gebeurd” en dat klopt ook.

Let op: er bestaan werkwoorden waarbij de stam eindigt op een -z- die in de verleden tijd verandert in een -s-. Je gaat in bovenstaand geval dan uit van de originele stam, werkwoord minus -en.
Voorbeeld: verhuizenverhuizik verhuisde of ik ben verhuisd.

Wel of niet een tussen -n

Bij een samengesteld woord, bijvoorbeeld pannenkoek (pan en koek) gebruik je soms wel en soms niet een tussen -n. Een grove vuistregel is dat je een tussen -n gebruikt als het eerste deel van het woord uit één lettergreep bestaat.

Het wordt dan “pannenkoek” en “perenboom” (peer en boom).

Jammer genoeg gaat de regel niet altijd op, zoals wel blijkt uit het woord tandarts, of uit hoefsmid. Twijfel je, gebruik een ander woord op zoek het op.

Nog wat laatste tips

Bij succesvol solliciteren is de spelling van je sollicitatiebrief belangrijk. Ben je niet zo goed in spelling? Laat je spelling checken door iemand die je kent en die wél goed is in taal.

Spellingtips voor je sollicitatiebrief
Getagd op: