Doelen stellen is de eerste en de belangrijkste stap voor iedereen die productiever wil worden. Onderzoek* wijst uit dat het stellen van doelen op een aantal manieren een grote invloed op ons handelen heeft. Ben je wel eens verveeld, of weinig gemotiveerd? In veruit de meeste gevallen valt dat rechtstreeks toe te wijzen aan het feit dat je geen of geen duidelijke doelen hebt. Het is zelfs een van de belangrijkste oorzaken van stress.

Doelen motiveren

Mensen met een duidelijk doel voor ogen, werken langer door dan mensen zonder doel. Als je bijvoorbeeld begint met hardlopen, zul je gemakkelijk ophouden wanneer je moe bent. Wanneer je echter als doel hebt om een halve marathon te lopen, zul je langer volhouden. De kennis dat je binnen korte tijd 21 kilometer moet lopen, maakt dat je net dat beetje extra geeft.

Doelen vitaliseren

We trainen niet alleen langer, maar we trainen ook harder wanneer we de halve marathon als doel hebben. We kennen dit allemaal wel uit ons werk. Als je ergens ruim de tijd voor hebt, zal het in de meeste gevallen ook behoorlijk wat tijd nemen. Als je daarentegen onder een strakke deadline opereert, stuurt dit je concentratie en je aandacht. Een duidelijk doel maakt dat we ons gemakkelijker van onze beste kant kunnen laten zien.

Doelen inspireren

Er zijn ook duidelijke aanwijzingen dat we slimmer werken. Als we een lastige taak krijgen met een duidelijk doel, zullen we sneller met innovatieve oplossingen aankomen en sneller verbanden leggen. We maken dan meer gebruik van strategieën die we al hebben en leren ook sneller nieuwe strategieën aan. Blijkbaar is het zo dat we uitgedaagd moeten worden, voor we echt ons beste werk kunnen leveren.

Al deze bevindingen zijn in talloze onderzoeken gevonden. Het artikel waar ik het op baseer heeft niet voor niets als ondertitel: A 35-Year Odyssey.

Praktische tips

Allemaal leuk en aardig, maar wat betekent dit nu in de praktijk? Een aantal praktische tips:

  • Probeer gebruik te maken van de extra energie die deadlines met zich meebrengen. Strak plannen is effectiever en zorgt voor beter timemanagement dan ruim plannen.
  • Zorg dat je duidelijke doelen hebt. Als je een periode lusteloos bent en het idee hebt dat er weinig uit je handen komt, is dat waarschijnlijk het gevolg van te losse doelen. Als je geen reden hebt om hard te werken, zul je het ook niet doen.
  • Pas er echter ook voor op dat je niet te strak plant. Dat kan stress opleveren en dat is juist niet goed voor je prestaties.

Ga er na het lezen van dit artikel eens voor zitten en zet al je doelen (lange en korte termijn) op een rij. Je zult zien dat het inspireert en dat je na het uitschrijven van je lijst direct aan het werk wilt. Succes ermee.

*Locke, A. Latham, P.(2002) Building a Practically Useful Theory of Goal Setting and Task Motivation. A 35-Year Odyssey. American Psychologist. 57 (7) p. 705–717.


Robert Haringsma is psycholoog bij het Instituut voor Positieve Psychologie. Het IvPP verzorgt trainingen en coaching op basis van wetenschappelijke inzichten uit de Positieve Psychologie. De training productiviteit: “Doelen stellen en halen” is daar één van.

Doelen stellen en productiever worden
Getagd op: