Heb jij ze ook op je werk? Collega’s waar je liever niet mee samenwerkt en in het ergste geval met een bocht omheen loopt? Zo ja, dan heb je de mogelijkheden voorhanden om jezelf verder te ontwikkelen. Heb jij alleen collega’s waar je goed mee samen kunt werken, dan is dat misschien een goede reden om van baan te veranderen. Van je collega’s kun je namelijk heel veel leren en ik zeg: “Neem die kans!”

Jouw beleving

Telkens als je een collega als ‘lastig’ bestempelt, realiseer je dan dat het jóuw beleving bij die collega is. Vraag een aantal mensen hoe zij de ‘lastige collega’ ervaren en grote kans dat ze een hele andere beleving bij hem of haar hebben dan jij.

Jouw strategie

Stel je hebt een collega, die

  • steeds kortaf naar je reageert;
  • jou negeert;
  • met jouw ideeën aan de haal gaat;
  • de leukste werkzaamheden inpikt;
  • niet voor rede vatbaar is;
  • samenwerking uit de weg gaat.

Wat doe jij dan, welke strategie heb jij? Leg je dan de schuld bij de ander of vraag je jezelf af: “Hoe komt het dat ik hier zo’n last van heb?” Zoek je medestanders onder je andere collega’s om bevestigd te krijgen dat je collega echt een eikel is? Of vraag je jezelf af wat je van deze situatie kunt leren?

Je kunt alleen jezelf veranderen

Wil jij met meer plezier waar dan ook kunnen (samen)werken? Wil jij met iedereen door een deur kunnen? Je kunt natuurlijk alleen jezelf veranderen en niet de ander. Maar door steeds de “trigger” die de ander oproept in te zien, te ervaren en te accepteren ontstaat er andere beleving bij die ander.

Zou het niet geweldig zijn als je contacten op het werk op die manier steeds plezieriger worden? En dat is mogelijk! Je maakt als het ware een reis naar jezelf. Door inzicht te krijgen en te accepteren, zet je als het ware een andere bril op, waardoor de ervaring met de collega in kwestie compleet anders wordt.

Verander je bril

Lastige collega’s bestaan niet! Je hebt alleen de ‘juiste bril’ nog niet opgezet.

Tips

  • Vraag je steeds af wat laat deze persoon mij zien wat mij zo triggert. Doet hij/zij iets wat ik ook doe en wat me eigenlijk mateloos irriteert bij mezelf? Of doe hij juist wat ik ook graag zou willen maar nog niet helemaal doe?
  • Kijk bij jezelf wat het gedrag van die ander bij jou doet en waar het je raakt. Misschien herinnert deze persoon in houding, gedrag of communicatie aan een persoon uit je verleden.
  • In beide gevallen, ervaar wat het met je doet, accepteren en ervaar en geniet van de veranderde beleving naar die ander.

Natuurlijk kun je nog steeds, als je prettig met iedereen samenwerkt, tot de conclusie komen dat je niet op de goede plek zit. Je kunt dan altijd nog een andere baan zoeken. Weet wel dat daar ook weer genoeg ‘leerobjecten’ rondlopen. Succes!

Omgaan met lastige collega’s
Getagd op: