“Dat is wat wij elke vrijdag doen, alleen wij betalen er niet voor!” Lachend vertelde mijn vriendin over de reacties van haar vriendinnengroep toen ze hen vertelde dat ze bij mij langsging om me te helpen met mijn website.

Het bleef me toch wat dwars zitten. Is dat zo? Heb je geen coach nodig en kun je net zo goed een goed gesprek hebben met vriendinnen?

De belangrijkste relatie die je hebt

Ik vroeg het aan een van mijn klanten. Toen ze bij me kwam twijfelde ze over haar relatie. Volgens haar omgeving deed die relatie haar geen goed. Vriendinnen, familie, collega’s, iedereen was het over eens: “Zet die vent toch aan de kant”. Zelf dacht ze daar veel genuanceerder over. Natuurlijk, ze zag de minkanten van haar relatie, maar ze zag ook de pluskanten.

gesprek vriendinnenTijdens de coaching hadden we over wat ze met haar leven wilde, welke toekomst ze voor zich zag, wat zij zelf nodig had, voor zichzelf. Natuurlijk ging het ook wel eens over haar relatie. Maar dan altijd in de context van de belangrijkste relatie die ze had, namelijk die met zichzelf.

Als ik jou was…

Zijn als die adviezen dan onzin? Nee hoor, heel vaak niet. Die ander heeft het beste met je voor en in zo’n advies zit heel vaak een kern van waarheid.

Maar…

“Als ik jou was….” zo begint vaak het advies dat je krijgt van een ander. Het punt is: die ander is jou niet. En niemand kan echt werkelijk in jouw schoenen staan. Het verschil tussen een goed coachingsgesprek en een gesprek met vriendinnen is dat een coach dat ook nooit zal proberen. Een coach is erop uit om jou je eigen keuzes te laten maken, om je inzicht te bieden in je handelen, om dat wat voor jou onbewust is bewust te maken.

Daardoor weet je wat je moet doen. Een ander om advies vragen als het gaat om belangrijke, persoonlijke beslissingen heeft geen zin. Luisteren naar die zachte stem die in je zit, dát heeft zin. Een coach helpt je die stem te horen.

Ik vroeg mijn klant ook of ze het gevoel had gehad in onze gesprekken dat ik haar had willen sturen. Nee, zei ze, ze had het gevoel dat ik de eerste was die werkelijk had geluisterd naar wat zij zelf dacht en vond.

Dat is het verschil!

Dat is het verschil. Dat is waarom je fantastische vriendinnen kunt hebben en soms toch naar een coach gaat!

Dat kan ik met vriendinnen ook!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.