Je eigen koers varen, goed samenwerken met je collega’s, een volwassen relatie met je baas, veel vrouwen worstelen ermee. Je wilt assertiever worden, maar…

“Ik wil geen bitch worden”, vrijwel altijd komt dat zinnetje erachter aan als vrouwen tegen me zeggen dat ze assertiever willen worden. Hoe kan het toch dat vrouwen daar bang voor zijn? Ik heb nog nooit een man gehoord die dat zei. Er bestaat volgens mij niet eens een mannelijke variant van het woord bitch.

Wat is assertief?

assertiever worden, spreuk Eleanor RooseveltAssertief zijn is niets anders dan op een normale manier voor je mening uitkomen. Met respect voor de ander én met respect voor jezelf. Het betekent dat je zegt wat je wilt zeggen én dat je luistert naar de ander. Dat je je uit met zelfvertrouwen, verbaal en non-verbaal.

Onderhandelen, nee zeggen, verantwoordelijkheid nemen en luisteren, zijn vaardigheden die daarbij horen.

Win-win in plaats van win-lose

Assertiever worden heeft alles te maken met geloven in jezelf. Dat je het waard bent om gehoord te hebben, dat je mening ertoe toe doet en dat discussies niet gaan over winnen en verliezen. Dat beide partijen baat hebben bij een goede uitkomst, dat win-win uiteindelijk beter is dan win-lose.

Het verschil tussen assertief en agressief

Met de uitspraak “ik wil geen bitch worden” bedoelen vrouwen volgens mij dat ze niet agressief willen zijn. Als je agressief bent, denk je vooral aan jezelf en niet aan de ander. Daarin zit ‘m dan ook het verschil met assertiviteit.

Als je assertief bent heb je juist wel oog voor de ander. Je verwacht echter ook dat die ander luistert naar jou.

Waarom wil je assertiever worden?

Ik ken ontzettend veel vrouwen die hebben geleerd dat ze aardig moeten zijn en lief. Op zich is daar niets mis mee. Waar wel iets mis mee is, is als dat ten koste gaat van jezelf. En daar gaat het vaak mis. Veel vrouwen cijferen zichzelf weg. Voor hun gezin, hun man, of voor hun collega’s of hun baas. Vroeg of laat gaat dat wringen en krijg je daar last van.

Je relaties lijden er ook onder als je jezelf wegcijfert. Je houdt een deel van jezelf achter en daarmee laat je jezelf niet helemaal kennen. Je doet dan jezelf tekort, maar je doet ook anderen tekort. Je hebt immers veel meer in je dan je laat zien.

Assertiever worden is daarom geen luxe, het is hard nodig. Nodig omdat je je er beter bij voelt en nodig omdat je relaties er gelijkwaardiger door worden.

Assertiever worden kun je leren

Het goede nieuws dat je assertiviteit kunt leren. Ik geef geregeld workshops. Je bent van harte welkom!

Assertiever worden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.