vroeg ze me. Ze kwam naar me toe nadat ik me had voorgesteld in het bonte gezelschap van ondernemers van de koffieclub en had verteld over de workshop assertiviteit die ik binnenkort zou geven.

Ja dat kan

zei ik. En we praatten verder. Over wat ze allemaal zo graag wilde. Over haar onzekerheid. Waar ze mee omging door vooral heel veel te vertellen. En ook over dat ze voelde dat het niet overkwam op anderen.

Het was mooi weer. We zaten lekker in de schaduw onder een boom. Ik vroeg door op wat ze vertelde. En merkte dat ze rustiger werd. Ze voelde het zelf ook.

Je mag er zijn

assertief zijnIk merk vaak bij vrouwen die te assertief zijn en erg aanwezig, dat ze van binnen onzeker zijn. Ze willen zich niet de kaas van het brood laten eten en zorgen er daarom voor dat ze op de voorgrond komen.

Het jammere daarvan is dat ze er bij voorbaat van uitgaan dat het een soort concurrentiestrijd is. Dat je je ruimte moet nemen voordat iemand anders dat doet.

Dat hoeft niet zo te zijn. Je mag er vanuit gaat dat er ruimte is voor jou én voor de ander. Dat jij geen ruimte hoeft te nemen. Dat een ander jou ook geen ruimte hoeft te geven. Maar dat je ruimte hébt. Op een natuurlijke manier.

Houd in gedachten dat je er mag zijn en ontspan je. Je voelt je dan heel anders.

Minder is meer

Nog even terug naar zo’n groot gezelschap. Hoe doe je dat dan?

Haal rustig adem voor je begint te praten. Zorg dat je vooraf weet wat je wilt zeggen. Als je nog aan het nadenken bent tijdens het praten, formuleer je warrig en verlies je de aandacht van je gehoor.

Door te ontspannen en te weten wat je wilt, kom je rustiger en duidelijk over. Je houding is zelfverzekerder, professioneler ook. Je hebt minder woorden nodig.

En bereikt meer effect.

Kun je ook te assertief zijn?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.