Als je als manager al langer leiding geeft aan dezelfde afdeling of hetzelfde team, valt het niet altijd mee om afstand te nemen. Zeker als er veel gaande is in de organisatie waar je werkt en je meer van je medewerkers moet vragen, zit het feit dat je hen zo goed kent je wel eens in de weg.

Je kunt ook té betrokken zijn

Geregeld komen dilemma’s die hiermee te maken hebben naar voren in intervisie. Zo was er een tijdje geleden een manager die het ontzettend moeilijk vond het rooster op de afdeling rond te krijgen. Hij kon eigenlijk niemand bedenken aan wie hij kon vragen de gaten op te vullen. De een werkte immers die dag bij haar andere werkgever, de anders paste op woensdag op zijn kleinkinderen en weer een ander had dan haar vaste tennismiddag.

Diezelfde manager had tijdelijk ook een andere afdeling onder zijn hoede. De medewerkers op die afdeling kende hij veel minder goed. Iemand uit de intervisiegroep vroeg hem hoe hij op die afdeling het rooster rond kreeg. Door met medewerkers te overleggen, was zijn antwoord. Dat werkte eigenlijk prima.

Het werd duidelijk dat hij op de “vreemde” afdeling gemakkelijker afstand kon bewaren en zo ook beter in staat was het, samen met de medewerkers, op te lossen. Een van zijn collega’s gaf hem dan ook als advies wat vaker zijn interim-bril op te zetten, ook bij zijn eigen afdeling.

Een mooi advies, dat ik graag aan jullie doorgeef. Een paar tips die je daarbij kunnen helpen.

Tips

Denk niet voor een ander

Ook al weet je dat de een eigenlijk op die dag ergens anders moet werken, altijd op zijn kleinkinderen past of haar vaste tennismiddag heeft, vul niet voor een ander in. Leg je roosterprobleem voor aan je medewerkers en bespreek het met hen. Vraag hen naar hun ideeën om het op te lossen.

Je kunt niet altijd aardig zijn

Natuurlijk wil je het gezellig houden, natuurlijk wil je aardig zijn, maar je kunt niet altijd én aardig zijn én iedereen terwille én goed leidinggeven. Het hoort erbij dat je soms ook een minder aangename knoop moet doorhakken. Dat verwachten mensen ook van je. Je kunt niet altijd aardig zijn, je kunt wel transparant zijn en eerlijk.

Vraag hulp

Afstand nemen is niet altijd gemakkelijk als je er middenin zit. Een collega die je afdeling of je team niet zo goed kent, kan vaak wél met die afstand te kijken die nodig is voor een heldere blik. Vraag daarom af en toe zo’n collega om met je mee te denken.

Zet eens een interim-bril op
Getagd op: