Als je VPRO Tegenlicht moet geloven is het einde van de manager nabij. Professionals gaan werken in zelfsturende teams. De manager wordt coach en is in veel gevallen niet meer nodig.

De wereld verandert snel. Grote bedrijven hebben moeite daarop in te spelen. Hun logge organisatiestructuur maakt innoveren moeilijk. Maar al te vaak blijven ze achter bij kleine flexibele nieuwkomers. VPRO Tegenlicht maakte er op 15 februari 2015 een uitzending over en voorspelde het einde van de manager.

Van manager naar coach?

De trend naar anders leidinggeven is al jaren zichtbaar. Het is immers de vraag of de hierarchische organisatiestructuur die goed werkte in fabrieken, ook in moderne organisaties de juiste is. Boeken met titels als “Leidinggeven aan professionals, niet doen”, “Olietankers en speedboten” en “Verdraaide organisaties” spelen daar op in.

De nieuwe en ondernemende professional heeft, als hij al een leidinggevende nodig heeft, behoefte aan een manager die hem ondersteunt en coacht. Dienend of coachend leidinggeven is de nieuwe norm.

Zijn jullie vooral met elkaar bezig of…?

Logge organisaties veranderen te langzaam. Kijk naar tot voor kort onaantastbare namen als V&D en Blokker. Zij speelden te weinig in op gewijzigde voorkeuren van hun klanten en hebben het nu moeilijk. Ook Hema, tot voor kort een ijzersterk “merk” zit in de gevarenzone.

Een ander bekend bedrijf, Wehkamp, doet het juist nog altijd goed. Zij hadden al vroeg in de gaten dat internet de wereld van het winkelen op de kop zou zetten en zetten daar fors op in.

Het verschil tussen bedrijven die vooral met zichzelf bezig lijken te zijn en bedrijven die goed begrijpen wat er om hen heen aan de hand is en daarop snel inspelen, wordt steeds duidelijker. En dat geldt niet alleen voor winkels. Kijk bijvoorbeeld ook naar de zorg waar een kleine flexibele organisatie zonder managers, Buurtzorg, snel groeit.

Wat betekent dat voor managers en professionals?

Ondernemende professionals weten wat er leeft rond hun vakgebied. Een organisatie die lenig en flexibel wil zijn, geeft die professionals ruimte om hun ideeën uit te werken en om professioneel te werken.

Voor jou als manager betekent het dat je je medewerkers werkelijk serieus neemt. Dat je begrijpt dat je mensen het vaak beter weten dan jijzelf en dat je hen moet ondersteunen en faciliteren.

Voor jou als professional betekent het dat je zelf regie neemt, dat je je vak gaat uitoefenen zoals jij denkt dat het moet. Natuurlijk, in overleg met je collega’s en met je manager.

Is het einde van de manager echt nabij?

Ik denk niet direct dat alle managers overbodig zijn. Maar ben je manager, realiseer je wel dat er hoogstwaarschijnlijk minder managers nodig zijn. En dat je rol verandert en dat je er goed aan doet je coachende vaardigheden te ontwikkelen.

Einde van de manager?
Getagd op: