Verdiep je vóór je daadwerkelijk solliciteert in het bedrijf waar je solliciteert en in wat ze zoeken. Je kunt je sollicitatie dan hierop afstemmen en meer kans maken op succesvol solliciteren

Bij een schriftelijke sollicitatie stuur je, normaal gesproken, een sollicitatiebrief met een cv. Het aantal brieven dat een bedrijf ontvangt kan flink oplopen. Houd het daarom kort en bondig. Wees natuurlijk wel duidelijk.

De sollicitatiebrief

In de tekst van de vacature staat aan wie je de brief moet richten. Staat dat er niet in, bel dan het bedrijf op en vraag ernaar. Zorg dat je adressering juist is, geen “geachte heer” als je je brief richt aan een vrouw, controleer of je de naam juist gespeld hebt en of je de juiste voorletters hebt.

Of je brief erg origineel moet zijn of niet, hangt af van de functie waarop je solliciteert. Als je reageert op een vacature voor een tekstschrijver, dan is je brief je eerste visitekaartje en moet hij origineel en persoonlijk zijn. Reageer je op een vacature als ICT-specialist, dan kun je gerust als basis een standaardbrief gebruiken.

Wel belangrijk is de spelling van je sollicitatiebrief. Zorg dat je brief geen taal- en spelfouten bevat en dat hij kort en bondig en duidelijk is. Laat je brief bij twijfel doorlezen door iemand die goed is in taal.

Afhankelijk van de tekst in de vacature stuur je je cv via e-mail of via de post. Als een e-mailadres en een postadres worden vermeld, stuur je brief dan zowel via e-mail als via de gewone post.

Tips

  • Zorg dat je brief er verzorgd uitziet.
  • Let erop dat de adressering, zowel op de sollicitatiebrief als op de envelop, correct is.
  • Vergeet niet het vacaturenummer te vermelden, op envelop (linkerbovenhoek) én op de brief.
  • Bel na een week of je cv goed is aangekomen. Dit ziet de werkgever als een bewijs van je initiatief.

Het cv

Je cv is een overzicht van je opleiding, werkervaring en interesses. Ook staan je persoonlijke gegevens erin.

Algemeen geldt dat je cv overzichtelijk moet zijn. En maak het niet te lang. Als je jarenlang gewerkt hebt, is het eerste baantje waar je vakken vulde bij de plaatselijke supermarkt, niet meer relevant. Voeg niet alleen werkervaring tóe aan je cv, je mag ook best eens iets schrappen.

Een standaard cv is als volgt opgebouwd:

  • Je persoonlijke gegevens: naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum. Als je wilt, kun je ook je burgerlijke staat vermelden.
  • Kort persoonlijk profiel: Een korte, heldere omschrijving van wie je bent en wat je te bieden hebt.
  • Gevolgde opleidingen en trainingen: Vermeld bij de opleidingen of de opleiding succesvol (met diploma) is afgerond. Voor workshops en trainingen geldt dat je ze alleen moet vermelden als ze relevant zijn, zeker als het er veel zijn.
  • Werkervaring: Als je veel ervaring hebt, vermeld dan je werkervaring in omgekeerd chronologische volgorde, dus je laatste functie eerst. Vermeld per functie van wanneer tot wanneer je de functie hebt vervuld, bij welk bedrijf, en de functienaam. Vermeld ook kort wat je werk inhield, wat waren je taken, welke verantwoordelijkheden had je en welke resultaten heb je behaald.
  • Andere activiteiten: Je kunt hier ervaring kwijt die je hebt opgedaan bijv. via stages, vrijwilligerswerk of als lid van een politieke partij. Eventueel kun je hier ook hobby’s of sport opnemen.
Brief en cv
Getagd op: