Hier in regio Noord is het de laatste week van de grote zomervakantie. Zo langzaamaan gaat iedereen weer naar school en aan het werk. Een mooi moment om het eens te hebben over zin in je werk.

Wat is geluk?

Jarenlang onderzocht de psychologie vooral wat mensen óngelukkig maakt. In de jaren 90 ontstond de Positieve Psychologie die onderzoek begon te doen naar wat ons gelukkig maakt.

Geluk betekent in de Positieve Psychologie niet een eenmalige wow-ervaring, maar een stabiel gevoel van welbevinden.

Wat maakt je gelukkig?

Geluk blijkt af te hangen van een aantal factoren:

  • een algemeen goed gevoel
  • geregeld ervaren van flow (opgaan in iets waarbij je de tijd vergeet)
  • zin en betekenis
  • goede en genoeg sociale relaties
  • nieuwe dingen leren

Als je bovenstaand rijtje bekijkt, kan werk daar een behoorlijk belangrijke rol in spelen. De relaties met je collega’s, de uitdagende klus die je moet doen, het blijkt allemaal bij te dragen aan je geluk.

Wat is de zin van jouw werk?

Zin in je werk krijgt zo ook een andere betekenis. Werk kan betekenen dat je bijdraagt aan iets dat groter is dan jijzelf. Vraag je eens af wat de zin is ván je werk. Wat is de betekenis? Voor jouzelf? Voor anderen? Voor de maatschappij?

Zie je de zin van je werk, dan draagt je werk meer bij aan je geluk dan je misschien had gedacht. Goed om je te realiseren als je moeilijk uit je bed kunt komen en geen zin hebt om naar kantoor te gaan.

Zin in iets anders

Natuurlijk, ook andere dingen geven zin aan je leven. Zo kun je enorm veel voldoening halen uit het grootbrengen van je kinderen. Of uit vrijwilligerswerk. Of uit zorgen voor je zieke ouders.

Heb je geen werk, of zie je de zin van jouw werk niet, dan is dat wel iets om over na te denken. Wat geeft jouw leven dan wél zin en betekenis?

Zin in je werk
Getagd op: