Nee zeggen is niet voor iedereen even gemakkelijk. Ben jij zo iemand die niet graag nee zegt? Die als iemand je vraagt iets te doen, zegt dat het een kleine moeite is? Ben je flexibel? Té flexibel als je eerlijk bent?

Zou je meer tijd willen hebben voor jezelf? De dingen willen doen die je zélf graag wil doen? Wil je assertiever worden en leren nee zeggen? En tegelijkertijd flexibel blijven? Hieronder vind je 5 tips.

1. Waarom is nee zeggen zo moeilijk?

Onderzoek waarom je geen nee durft te zeggen. Ben je écht flexibel? Of durf je vooral niet voor jezelf op te komen? Waarom niet? Ben je bang dat anderen je lastig vinden als je assertief bent? Bedenk eens waarom het voor jou zo moeilijk is om nee te zeggen.

2. Wat zijn de gevolgen van geen nee zeggen?

Altijd ja zeggen, betekent dat jij degene bent die zich een slag in de rondte rent om alles voor elkaar te krijgen. Maak je het anderen dan niet erg gemakkelijk om het altijd maar aan jou te vragen? Offer je liever jezelf op dan er iets van te zeggen?

Bedenk wat de gevolgen zijn van jouw gewoonte om ja te zeggen. Wil je daar iets aan veranderen?

3. Stap voor stap

Nee zeggen kun je leren. Stap voor stap. Je kunt bijvoorbeeld een time-out nemen als iemand je iets vraagt. Je denkt dan na over het verzoek in plaats van er automatisch ja op te zeggen. Je leert zo ook de ander dat het niet zo vanzelfsprekend is dat je altijd maar ja zegt.

Een time-out nemen is een eerste stap. Een volgende stap kan zijn dat je een gemakkelijke situatie uitkiest om nee zeggen uit te proberen.

4. Aardig zijn hoeft niet altijd

Aardig zijn is een prima eigenschap. Maar altijd aardig zijn, zorgt ervoor dat je jezelf wegcijfert. Het gaat om de goede middenweg. Soms betekent dat dat je voor jezelf moet opkomen. Vinden mensen je dan minder aardig? Misschien. Maar is dat zo erg?

Vaak weet je met je verstand wel dat je niet altijd en tegen iedereen aardig kunt zijn. Herinner jezelf daaraan op de momenten dat je dat gevoelsmatig toch moeilijk vindt.

5. Wees eerlijk

Zeg ja als dat van harte kunt doen. Zeg ja als het verzoek redelijk is. Zeg nee als je echt niet wilt of kunt. Wees eerlijk, gebruik geen smoesjes, maar maak duidelijk waarom je nee zegt.

Is de ander ook redelijk, dan komen jullie er vast samen uit. Je kunt samen naar alternatieven kijken, je kunt aangeven onder welke voorwaarden je het wél wilt of wanneer. Een kwestie van onderhandelen eigenlijk.

Goed voor jou en goed voor de ander

Anderen slaan er heus niet van achterover als je een keer nee zegt. Ze vragen dan gewoon iemand anders of doen het zelf. De relatie met anderen wordt een stuk eerlijker wanneer je van harte ja zegt in plaats van het met tegenzin te doen.

Mensen voelen echt wel of jouw ja van binnenuit komt of wordt ingegeven door plichtsgevoel. En zo is assertiever worden en nee zeggen, als je dat op een normale manier doet, goed voor jou en goed voor je relaties. Of dat nu privé is of in je werk.

Nee zeggen
Getagd op: