Hoe vertel je je baas dat je geen zin hebt in dat nieuwe project? Hoe vertel je je collega dat je zijn gedrag niet fijn vindt? Hoe zeg je tegen je vriendin dat je geen zin hebt in een feestje?

De een is er goed in om dat soort dingen elegant op te lossen, de ander vindt dat lastig.

Duidelijk of warrig?

Stel je baas vraagt je of je een nieuw project wilt doen. Dat wil je niet en daar heb je goede redenen voor. Het project past helemaal niet bij je en je hebt al veel op je bord.

Wat zeg je dan? Zeg je dan “nee, dat project past om die en die redenen niet bij mij en ik heb er geen tijd voor”?

Of zeg je zoiets als “ik zou het wel willen, maar die en die kan dat beter doen, want die heeft ook al dat en dat project en ik ben altijd op vrijdag vrij en op vrijdag is de projectvergadering, dat past niet zo lekker,….”?

Kortom, ben je duidelijk of houd je een warrig verhaal?

Tactisch en warrig is niet hetzelfde

Veel mensen denken dat ze tactisch moeten zijn in hun communicatie. Nou wil ik zeker niet zeggen dat je alles maar bot moet zeggen zoals het is en dat de ander je dan maar moet nemen zoals je bent. Nee, tactisch is prima.

Maar tactisch is niet hetzelfde als warrig. Als je een warrig verhaal houdt, hoe moet de ander dan weten wat je wilt zeggen?

In het bovenstaande voorbeeld kan je warrige antwoord er toe leiden dat je opgescheept wordt met het project. Je begon je antwoord immers met “ik zou het wel willen, maar…”? Je baas neemt je bezwaren weg en denkt dat het dan oké is. Over dat je het niet wílt en waarom niet heb je niet gesproken.

De Wet van WIEB

Wat kan helpen is de wet van WIEB. WIEB staat voor “Wat Ik Eigenlijk Bedoel“. Let er maar eens op. Iemand die vastloopt in een warrig verhaal kan als hij dat zelf merkt, maar zo eindigen met “nou ja, wat ik eigenlijk bedoel is…” en dan komt het er glashelder uit.

Het kan helpen om jezelf bij een moeilijke boodschap af te vragen wat je eigenlijk bedoelt. Wat je zou zeggen als je jezelf geen enkele beperking op zou leggen om te zeggen wat je wilt zeggen.

Komt het er dan wel heel bot uit, dan kun je nog eens nadenken over hoe het tactvoller kan. Dan wordt “ik vind het een rotproject” zoiets als “het project ligt me niet, omdat…”

Je kunt niet altijd je zin krijgen

De wet van WIEB helpt je niet altijd je zin te krijgen. In het bovenstaande voorbeeld kan het heel goed gebeuren dat je het project tóch moet doen. Omdat je baas betere argumenten heeft dan jij. Of omdat hij of zij víndt hij betere argumenten heeft.

De wet van WIEB helpt je wél het te hebben over waar het echt om gaat. Zodat je niet met het vervelende gevoel achterblijft dat je je niet hebt uitgesproken.

Wat bedoel je eigenlijk
Getagd op: