Jaren geleden was ik HR-manager. In beoordelingsgesprekken ging het nogal eens over verbeterpunten. Zwakke punten waaraan iemand moest werken om te voldoen aan wat gevraagd werd in zijn functie.

In die tijd heb ik geleerd dat je beter kunt werken aan je sterke punten. Lees door en ontdek waarom.

Niet je aanpassen aan de functie…

De beoordelingsgesprekken die ik toen voerde, waren frustrerend. Voor beide partijen. Iemand die niet goed is in rapporten schrijven, wordt daar hoogstens redelijk in. Ook als hij daar heel hard aan werkt.

Maar de functie aan jou…

Beter werkt het als hij iets gaat doen waar het vooral aankomt op práten met mensen. Daar is hij namelijk wél goed in.

Een verhaal uit de praktijk

Iets dat ik lang geleden meemaakte illustreert dat perfect. Ik volgde een training voor projectmanagement. In mijn groep zat een ongelooflijk goede systeemprogrammeur, een ontzettend slimme vent. Hij wilde ontzettend graag projectmanager worden. Maar eerlijk gezegd had hij daar niet veel talent voor.

Ik weet nog goed hoe hij aan het eind van het trainingsjaar zei “ik wil jullie iets vertellen”. En dat hij vertelde hoe hij besefte dat hij nooit een echt goede projectmanager zou worden. Hij had besloten terug te keren naar het programmeren, en zich daarin verder te ontwikkelen.

De opluchting was voelbaar. Hij heeft later flink carrière gemaakt in de ICT.

Werken aan je sterke punten!

Werken aan je zwakke punten, zorgt ervoor dat je redelijk wordt in wat je doet.

Werken aan je sterke punten, maakt dat je niet gewoon goed bent in iets, maar dat je er fantastisch in wordt. Je werkt mét je sterke punten.

Beter en blijer

Doe je waar je goed in bent en werk je eraan daar nog beter in te worden, dan presteer je ook goed. Dat is niet alleen goed voor de resultaten, maar het is ook leuk. Je krijgt er meer zelfvertrouwen van en je wordt blijer en gelukkiger.

Vraag jezelf eens af…

Voel jij je in je werk als een vis in het water? Ga dan vooral door!

Zit jij altijd maar te werken aan verbeterpunten? Probeer je jezelf te persen in een functie, waar je, als je diep in je hart kijkt, eigenlijk niet hoort? Denk er eens over na en neem actie!

Werken aan je sterke punten
Getagd op: