Dagelijks even tijd voor jezelf. Veel mensen verlangen daarnaar. Maar voor je het weet merk je ‘s avonds dat het er die dag weer niet van gekomen is. Toch is dagelijks tijd voor jezelf, al is het maar kort, broodnodig. Je bereikt meer en hebt minder stress. Het gevolg? Meer rust in jezelf, in je leven en in je werk.

Als je nooit tijd neemt voor jezelf, ben je de hele dag bezig met de dingen die moeten. Dingen die moeten op je werk. Dingen die moeten omdat je familie het van je vraagt. Of je vrienden. Of je kinderen. Of je partner. Of… Alles heeft prioriteit, behalve dat wat jíj nodig hebt.

En dat loopt maar zelden goed af.

Vijf tips

Daarom deze keer vijf tips voor wie tijd wil nemen voor zichzelf:

Tip 1 Doelen stellen

Wat moet je écht doen? En wat kun je ook prima laten? Dagelijks een beperkt (!) aantal doelen stellen, helpt je prioriteiten helder voor ogen te hebben. Het helpt ook om nee te zeggen die zaken die onbelangrijk zijn.

Tip 2 Delen

Wat moet je per se zélf doen? Zijn er ook dingen die je kunt overlaten aan iemand anders? Aan je collega? Aan je partner? Aan je kinderen? Of is het in jouw geval slim iemand in te huren om het huis schoon te maken? Je hoeft echt niet alles zelf te doen. Soms willen anderen je graag helpen, als je het hen maar vraagt. En doen zij het anders dan jij het zou doen? Laat los!

Tip 3 Doe het meteen

Het schijnt dat mensen een e-mail gemiddeld 8 keer lezen vóór ze er iets mee doen. Hetzelfde geldt voor brieven en andere post. Het bespaart enorm veel tijd als je een e-mail of een brief in één keer afhandelt, iemand heeft eens uitgerekend dat dit in 80% van de gevallen gemakkelijk kan.

Die bespaarde tijd kun je besteden aan een fijne wandeling of een boek. En kan het niet meteen: maak tijd vrij om er een andere keer mee aan de slag te gaan.

Tip 4 Zeg nee

Maak een lijst van zaken die je niet meer wilt doen. Een not-to-do-lijst. Bekijk hem dagelijks. En zeg nee tegen dingen die op die lijst staan.

Tip 5 Dagelijks tien minuten

Zet tijd voor jezelf op je lijst met dingen die je wél wilt doen. Doe het dagelijks en doe het alleen. Al is het maar tien minuten. Natuurlijk, twee keer tien minuten is nóg beter. Maar doe het wel dagelijks.

Gebruik die tijd als een soort “reset-knop”, even ontspannen, even wat minder spanning op de boog, en even terug naar waar het ook al weer om gaat. Hoe je het doet? Voor de een werkt het om even te gaan wandelen. De ander gaat mediteren of doet aan yoga. Weer een ander speelt piano of luistert naar mooie muziek.

Tijd voor jezelf
Getagd op: