“Coming together is a beginning. Keeping together is progress. Working together is success.” (Henry Ford)

Strijd jij je eigen strijd of werk je samen met collega’s? Ik kom vaak in grote organisaties en zie daar managers worstelen om hun doelen te bereiken.

Menig manager of teamleider werkt zich een slag in de rondte maar bereikt niet zoveel als hij zou willen. Ergens weet hij meestal wel dat hij meer zou bereiken als hij met collega’s zou samenwerken, maar in de praktijk lukt dat vaak niet zo goed.

Samen sterk

En dat is jammer. Het klinkt misschien als een cliché, maar zoals voor veel cliché’s geldt is het wel waar, werk je samen dan sta je samen sterker.

Voordelen van samenwerken

Samenwerken heeft veel voordelen, zoals

  • Twee weten meer dan één. De ander heeft andere kwaliteiten. Je vult elkaar aan.
  • Je kijkt anders naar een situatie dan een ander, daardoor leer je van elkaar.
  • Je leert elkaar kennen. Je weet waar de ander mee bezig is en wat je aan elkaar hebt.
  • Je leert elkaar begrijpen en hebt daardoor meer begrip voor elkaar.
  • Je neemt samen verantwoordelijkheid en werkt mét in plaats van tégen elkaar.

Hoe bereik je een betere samenwerking

De voordelen van samenwerking liggen voor de hand. Waarom komt het er dan toch zo vaak niet van?

Vaak ontmoeten managers elkaar regelmatig bij een overleg. Er is een vaste agenda, meestal overvol, en dat is het dan. Zo’n overleg biedt lang niet altijd ruimte om te bespreken wat écht belangrijk is of hoe je je voelt of waar je hulp nodig hebt.

Dat kan wel tijdens BOT-besprekingen, waar BOT staat voor Benen Op Tafel. Besprekingen waarin je misschien niet letterlijk, maar wel figuurlijk met je benen op tafel kunt zitten en het kunt hebben over waar het echt om gaat.

Of je nu met het managementteam intervisie gaat doet of eens per zoveel tijd een onderwerp “bij de kop” pakt, het maakt eigenlijk niet eens zoveel uit. Elkaar leren kennen, van elkaar leren en samen werken aan dezelfde doelen, kun je op veel manieren bereiken.

Heb het er eens met elkaar over.

Samenwerken
Getagd op: