Regeren is vooruitzien. Dat geldt niet alleen in de politiek, het geldt ook in bedrijven. Het is misschien wel de belangrijkste taak van een manager.

Weten welke uitdagingen er op je liggen te wachten en daarop voorbereid zijn, het maakt alle verschil van de wereld.

Wat speelt er bij jullie?

Misschien is jouw organisatie bezig met

  • het wegsnijden van managemenlagen, waardoor je veel meer medewerkers moet aansturen;
  • Het Nieuwe Werken, waardoor je veel minder zicht hebt op wanneer je mensen precies werken en je meer moet sturen op resultaat;
  • andere openingstijden omdat klanten ook ná hun werkdag bij jullie terecht willen kunnen, waardoor medewerkers ’s avonds en/of in het weekend moeten gaan werken;
  • minder medewerkers in vaste dienst, meer inhuur, met andere gezagsverhoudingen en een team dat niet meer rotsvast op elkaar is ingespeeld;
  • nieuwe regelgeving waardoor jullie werk en de financiering totaal verandert;
  • of met…. ?

Zeg het maar, jij weet het beter dan ik.

Althans dat hoop ik.

Ben je voorbereid?

De wereld verandert. Dat is altijd al zo geweest. Het gaat erom of je tijdig ziet wat er op je afkomt. Dat je daar van tijd tot tijd bij stilstaat en, samen met je collega’s, kijkt hoe je daarmee om kunt gaan.

Als jullie Raad van Bestuur zegt dat je het met minder mensen moeten gaan doen omdat er minder vraag is naar wat je levert, helpt het niet om te mopperen tegen die onzinnige beslissing.

Het helpt wél om

  • aan te zien komen dát er minder vraag is en daarop te anticiperen;
  • samen met je collega’s en je medewerkers de feiten onder ogen te zien en te kijken wat je kunt doen en hoe.

In hoeverre ben je voorbereid? Ben je de manager die zorgt dat het werk van vandaag goed wordt gedaan? Of ben je de leider die naar de toekomst kijkt en zorgt dat hij voorbereid is?

Groeien als manager

Wil je groeien als manager, dan gaat het hierom. Om de vraag hoe je ervoor kunt zorgen dat jíj voorop loopt. Om de vraag hoe je kunt ontstijgen aan de waan van de dag. Om de vraag hoe je op een eerlijke manier met je mensen communiceert, ook als het gaat om slecht nieuws. Om de vraag of je in staat bent de feiten, zowel de mooie als de lelijke, onder ogen te zien.

Leidinggeven wordt op die manier lichter. Het kost minder moeite en je wordt minder moe. Omdat je het aan zag komen en je plannen klaar hebt.

Regeren is vooruitzien. Dat is groei. Ik wens het je team en je organisatie toe. Ik wens het je vooral ook persoonlijk toe!

Regeren is vooruitzien
Getagd op: