Het is al flink wat jaartjes geleden dat ik HR-manager werd bij een grote overheidsorganisatie. Het was vlak na een flinke reorganisatie en mijn collega’s en ik hadden verschillende achtergronden.

Over wat onze functie precies inhield was veel onduidelijkheid, zowel bij onszelf als bij de rest van de organisatie.

Eindeloze discussies

We gingen met z’n allen “de hei op”. Eindeloze en vermoeiende discussies volgden. De een vond de onduidelijkheid een uitdaging, het schiep immers kansen. De ander vond dat er betere kaders moesten komen, anders werd het een zooitje.

Onduidelijkheid? Maak eigen keuzes!

Onderdeel van die heidagen was ook een training over “willen”. Wat ik intuïtief al wel aanvoelde, werd door de trainer bevestigd: als de situatie waarin je zit onduidelijk en vaag is, dan helpt het om zelf duidelijke keuzes te maken.

Koers houden en bijsturen als dat nodig is

Hij adviseerde ons om zelf een stip op de horizon te zetten en koers te houden naar dat punt. Zouden onze eigen inzichten te zeer verschillen van wat “het management” of “de directie” wilde, dan zouden we het vanzelf wel merken en konden we bijsturen.

Beter de duidelijkheid zoeken in jezelf dan eindeloos blijven sjorren en trekken om duidelijkheid te krijgen van een ander.

Stoppen met sjorren en trekken geeft vrijheid

De les is me altijd bijgebleven en heeft me toen en later in andere situaties veel geholpen. Het geeft ook vrijheid om er zo tegenaan te kijken. Bij onzekerheid jezelf niet afhankelijk maken van een ander, maar varen op je eigen kompas.

Natuurlijk, als het kan zoek je je koers in goed overleg. Maar soms moet het gewoon even anders.

Mijn beste 5 tips

Je eigen koers varen, allemaal mooi en aardig, maar hoe pak je dat nou aan? Ik geef je mijn beste 5 tips:

  • Ga uit van wat wél duidelijk is.
  • Zoek collega’s die hetzelfde gevoel hebben als jijzelf en overleg samen over de beste koers.
  • Kom met een (liefst gezamenlijk) voorstel.
  • Ga niet zitten afwachten, maar blijf in beweging.
  • Laat los.
Omgaan met onduidelijkheid
Getagd op: