Werk ik bij het juiste bedrijf, heb ik de goede partner, moet ik wel of niet dat huis kopen. Het zijn voor veel mensen herkenbare vragen. Hoe maak je de juiste keuze? Een aantal dingen kan je daarbij helpen:

Neem een besluit als je er klaar voor bent

Je hoeft niet nú te beslissen. Weet je het niet, neem dan even vrij van de vraag. Laat de vraag rusten en laat je onderbewuste ermee aan de slag gaan.

Misschien weet je over een tijdje vanzelf wat je wilt doen.Geef jezelf de ruimte en de tijd om te beslissen wanneer je er klaar voor bent.

Je kunt altijd nieuwe keuzes maken

De meeste beslissingen zijn niet voor de rest van je leven. Heb je voor de verkeerde baan gekozen, dan kun je altijd weer op zoek naar een nieuwe baan. Heb je een huis gekocht, dan kun je weer verkopen. En hetzelfde geldt zelfs voor het kiezen van een partner.

Je kunt altijd nieuwe keuzes maken. Als je je dat realiseert, leg je jezelf niet de druk op om voor eens en voor altijd de juiste keuze te maken. Dat maakt je keuze een stuk lichter.

Ga je weg of ga je ergens heen

Beantwoord voor jezelf de vraag: ga ik ergens vandaan of ga ik ergens heen? Wil je weg uit je baan of ben je tegen je droombaan aangelopen? Als je ergens vandaan wilt, is het een goed idee eerst na te denken of je het kunt oplossen. Je zult altijd lastige collega’s tegenkomen en iedere partner hoe geweldig ook, zal minpunten hebben.

Ga je ergens heen, ben je bijvoorbeeld tegen je droombaan aangelopen, wat houd je dan tegen? Ben je ergens bang voor? Heb je praktische problemen? En zijn die echt zo groot, kun je die oplossen?

Vraag jezelf waarom

Waarom wil je verhuizen, waarom wil je een nieuwe baan of een nieuwe partner. Stel jezelf die vraag, En stel hem nog eens en nog eens. En weet je het nu nog niet: neem een besluit. Neem een besluit, zonder er direct naar te handelen. Blijf een paar dagen bij je besluit en kijk hoe het voelt. Voelt het goed, ga dan verder en voelt het niet goed, dan weet je ook wat je moet doen.

Aanvaard de consequenties

Wetenschappelijk is bewezen dat mensen die keuzes maken gelukkiger zijn. Maak je keuze en ga achter je keuze staan. Niets doen is ook een keuze, maar aanvaard ook dan de consequenties. Los die problemen met je baas, met je collega’s of met je partner op of geef je muren een nieuw verfje. Realiseer je dat een verkeerde keuze minder erg is dan geen keuze.

Nieuwe keuzes zullen weer op je pad komen. Keuzes leren maken is daarom belangrijk. Als je leert keuzes te maken in het leven weet je wat je moet doen op het moment dat je voor een nieuwe vraag staat en alleen dat al geeft een goed gevoel.

Keuzes maken
Getagd op: