Ken je het gevoel van flow? Heb je er wel eens van gehoord? Het is een begrip uit de positieve psychologie, geïntroduceerd in de jaren 70 door Mihaly Csikszentmihalyi in zijn boek Flow.

Csikszentmihalyi deed onderzoek naar deze ervaring en noemde hem flow, omdat de mensen die hij interviewde steeds spraken over een “stroom die hen meevoerde“.

Wat is flow?

Flow is een mentale toestand waarbij je helemaal opgaat in wat je doet. Je vergeet de tijd en bent volledig gericht op en betrokken bij wat je doet. Csikszentmihalyi ontdekte dat mensen die in flow waren, zeiden op dat moment gelukkig te zijn.

Wanneer ervaar je flow?

Jezelf doelen stellen en uitdagingen aangaan, dat is het recept om flow in je leven in te bouwen. Het blijkt namelijk dat je flow ervaart wanneer

  • het doel van wat je doet duidelijk is;
  • je volledig geconcentreerd en doelgericht bent;
  • je jezelf en de tijd vergeet en helemaal opgaat in waar je mee bezig bent;
  • je directe feedback krijgt, zodat je weet of het goed of fout ging;
  • er een balans is tussen uitdaging en vaardigheden, de taak moet nét niet te moeilijk zijn;
  • je een gevoel van controle ervaart;
  • en je geniet van wat je doet.

Waarom is flow belangrijk?

Csikszentmihalyi en latere onderzoekers uit de positieve psychologie ontdekten dat de ervaring van flow bepalend is voor je geluk.

Je bent tijdens zo’n ervaring niet met jezelf bezig. Je maakt je geen zorgen over wat er allemaal op je bordje ligt. Je bent simpelweg aan het doen wat je doet. Je bent aanwezig hier en nu. En dat voelt goed.

Hoe lang is het voor jou geleden?

Ervaar jij flow in je werk, dan ben je een gelukkig mens. Jammer genoeg geldt dat niet voor iedereen.

Ken je de ervaring van flow niet of is het lang geleden dat je iets dergelijks hebt gevoeld, dan raad ik je aan meer uitdaging in je leven zoeken.

Wil je leren piano spelen, werken aan je roeitechniek of een nieuwe taal leren? Wat je jezelf ook als doel stelt, als het voldoende uitdagend voor je is en als je er zin in hebt de uitdaging aan te gaan, werkt het.

Laat je niet afleiden!

Zowel uit eigen ervaring als uit coachingsgesprekken, weet ik dat er van alles is dat je kan afleiden en je tegenhoudt om flow te ervaren. De telefoon, e-mail, een collega die binnenkomt of een bericht op Facebook, steeds ben je er weer helemaal uit.

Je hebt wat tijd nodig om in staat van flow te komen. Als je je steeds laat afleiden, bereik je dat niet. Een telefoontje of een e-mail betekent dat je minstens 10 minuten nodig hebt om er weer helemaal “bij” te zijn. Je kunt je vast voorstellen wat het betekent als je elke 10 minuten reageert op het piepje van binnenkomende e-mail…

Zorg dat je tijd inplant waarin je er niet bent voor anderen. Laat je collega’s weten wanneer ze je wel kunnen storen en wanneer je niet. Zet de telefoon uit, sluit overbodige vensters in je browser en trek de deur dicht.

Je creeërt op deze manier tijd waarin je er bent voor jezelf en de doelen die jij je hebt gesteld. Het is goed voor je geluk.

Ken jij het gevoel van flow?
Getagd op: