Als je altijd tegen iedereen en alles ja zegt, loop je vroeg of laat een keer vast. Je ouders bijstaan? Geen enkel probleem. Op het werk iemand vervangen? Je doet het er wel even bij. De rotzooi in huis opruimen? Natuurlijk, toch geen enkele moeite? Tot je doodmoe wordt en begint te beseffen dat het niet normaal is dat jíj altijd degene bent op wie een beroep werd gedaan. Je wilt leren grenzen stellen, maar hoe?

Anderen zien het wel…

In de ideale wereld letten mensen op elkaar, ze hebben het door als je teveel hooi op je vork hebt of als je iets dwars zit. In de echte wereld hebben de meeste mensen zelf genoeg aan hun hoofd.

Je leidinggevende ziet misschien wel dat je er moe uitziet. Maar het probleem van de onderbezetting van de afdeling eist vandaag de aandacht op. Later zal ze wel eens goed gesprek met je hebben over hoe het met je gaat.

… maar jíj moet het zeggen

Grenzen stellen, tot hier en niet verder, aangeven dat je teveel hooi op je vork hebt, je zult het zelf moeten doen. Is het wel eens in je opgekomen dat je anderen leert hoe ze met je omgaan?

Zeg je altijd ja, dan leer je de ander dat jij altijd bereid bent het er wel even bij te doen. En dat is lekker gemakkelijk. De volgende keer ben jij weer degene die het probleem op mag lossen. Jij bent immers degene die heus wel ja zegt.

Hoe wil je dat anderen met jou omgaan?

Hoe wil jij dat anderen met jou omgaan? Waar wil je ja tegen zeggen en waartegen niet? Het is aan jou om dat aan te geven aan de ander. Die ander kan geen gedachten lezen. En misschien denk je wel dat je het aangeeft, je laat toch merken dat je geen zin hebt, dat je moe bent of dat je het zat bent?

Blijkbaar is dat toch niet genoeg, je bent immers steeds weer de klos. Er zit niet veel anders op dan nee zeggen en je grenzen duidelijk aan te geven.

Grenzen stellen geeft lucht

Als je dat doet zul je merken dat je lucht krijgt. Het is voor een ander misschien niet leuk om nee te horen. Maar jouw ja wordt op deze manier wel een echte ja. Je bent veel eerlijker. Zowel naar die ander als naar jezelf. Op deze manier zorg je beter voor jezelf. En dat is niet alleen fijner, het is ook een stuk gezonder.

Grenzen stellen
Getagd op: