Jarenlang ben ik vrijwilliger geweest in het Zwolse filmtheater. Daar heb ik heel wat films gezien. Een film die me altijd is bijgebleven is “Rhythm is It”.

Een mega-project…

Tijdens de film (een documentaire) worden Simon Rattle, dirigent van het Berliner Philharmoniker, en choreograaf Royston Maldoom gevolgd tijdens een ambitieus project.

.. met een ambitieus doel

Zij werken 45 dagen met 250 Berlijnse kinderen, de meeste uit kansarme gezinnen, aan een optreden samen met het Berliner Philharmoniker. De kinderen zullen samen met professionele dansers, dansen op Le Sacre du Printemps van Stravinsky.

De kinderen: van onwennig en giechelig…

Wat ik zo mooi vind, is de ontwikkeling die de kinderen doormaken. In het begin van de film zie je duidelijk dat de kinderen onwennig zijn. Ze giechelen, kijken vooral naar elkaar en van dansen komt niet veel terecht.

Maldoom gelooft dat het kan en zet ze flink aan het werk. Zo flink dat het de docenten te gortig wordt, ze vinden dat de kinderen hun hoogste niveau hebben bereikt. Maldoom gelooft dat het nog veel beter kan. Een spannend moment.

… naar rustig en geconcentreerd

Er komt een omslag. Enkele kinderen, op bezoek geweest bij een “echte” dansschool, hebben gezien dat het anders kan. Dat je veel meer leert als je je concentreert, zonder te kletsen en te giechelen. Zij spreken de andere kinderen aan.

En wat er dan gebeurt!

De kinderen krijgen de geest. Ze luisteren echt, zijn stil en geconcentreerd. Ineens gaan ze vooruit. Het inspireert en ze krijgen het gevoel dat ze het kunnen. Ze gaan echt in het project geloven en dansen steeds beter.

Het resultaat

Onnodig te zeggen dat ze tijdens de officiƫle uitvoering de sterren van de hemel dansen. Prachtig om te zien hoe trots en blij ze daarna zijn.

Zo kan het gaan. Als iemand in jou gelooft. En vooral als je in jezelf gelooft. Echt, geloof in jezelf verandert alles.

Een must-see. Voor managers, voor vaders en moeders, voor docenten, eigenlijk voor iedereen.

Geloof in jezelf
Getagd op: