Als je een baan zoekt, is het niet altijd gemakkelijk de weg te vinden in de grote hoeveelheid vacatures die je tegenkomt. En áls je een passende vacature hebt gevonden, moet je vaak concurreren met veel andere sollicitanten.

Hoe doe je dat? Hoe vind je de vacature die bij je past en hoe bereid je je voor op je sollicitatie? We geven je tien tips die je helpen bij succesvol solliciteren.

Tip 1. Wat voor baan zoek je precies?

Vraag je, vóór je begint met het zoeken naar een baan, af wat je precies zoekt. Wat voor soort baan past bij je. Welke ervaring heb je. Denk ook aan ervaring die je in vrijwilligerswerk hebt opgedaan, of tijdens een lange reis. En wat zijn je kwaliteiten, waar ben je goed in. Vraag ook eens aan mensen die jou goed kennen wat zij bij je vinden passen.

Begin dan pas met zoeken.

Tip 2. Hoever wil je reizen?

Als je in Groningen woont, zoek je over het algemeen geen baan in Maastricht. Zoek daarom niet alleen op de functie die je wilt, maar zoek in de plaats (of regio) waar je wilt werken.

En wil je wel door het hele land werken, dan kan dat natuurlijk ook. Wat je wilt!

Tip 3. Abonneer je op een vacaturesite

Het UWV heeft een eigen vacaturesite op werk.nl. Je kunt ook via andere sites op zoek gaan naar banen. Het is bij veel vacaturesites mogelijk je te abonneren op de nieuwste vacatures. In plaats van steeds opnieuw zelf te zoeken, krijg je dan steeds de nieuwste vacatures in je mailbox.

Meestal is deze service gratis.

Tip 4. Gebruik meer bronnen om te zoeken

De meeste vacatures staan tegenwoordig wel op internet. Toch zijn er nog altijd vacatures die elders te vinden zijn. Vergeet daarom niet ook te zoeken in de krant, bij het uitzendbureau of op een banenbeurs.

Vooral kleinere bedrijven maken nog vaak gebruik van regionale media, bijv. een plaatselijke krant.

Tip 5. Vergeet je netwerk niet!

Iedereen heeft een netwerk. Jij ook. Mensen die je kent, weten wat je kunt en wat bij je past. En zijn meestal graag bereid je te helpen.

Ze moeten dan wel weten dat je zoekende bent. Vertel het hen daarom, doe aan netwerken en vraag hen om hulp.

Tip 6. Solliciteren is maatwerk

Een standaard sollicitatiebrief staat garant voor een standaard afwijzing. Daarom: schrijf liever één of twee goede sollicitatiebrieven dan 20 standaardbrieven. Verdiep je in het bedrijf waar je solliciteert. Op de websites van veel bedrijven vind je jaarverslagen en andere nuttige informatie die je kan helpen je brief en cv op maat te schrijven. Je maakt op deze manier veel meer kans uit de stapel te worden gehaald en een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek te krijgen.

En verdiep je in de functie waarop je solliciteert. Wat wordt gevraagd? Over welke kennis en ervaring moet je beschikken? Waar zitten je sterke punten? En waar je zwakke punten? Je hoeft je zwakke punten natuurlijk niet te accentueren, maar wees erop voorbereid dat er in het sollicitatiegesprek vragen over worden gesteld.

Tip 7. Zorg ervoor dat je cv up-to-date is

Vergeet niet je cv te updaten. De werkgever wil weten wie je bent en wat je kunt. Ook ervaring die je ergens anders dan in een baan hebt opgedaan kan relevant zijn. Voeg ook je vrijwilligers-werkervaring toe aan je cv.

Tip 8. Zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet

Als je wordt uitgenodigd voor een gesprek, denk je erover na hoe je moet kleden. Het is tegenwoordig niet meer zo dat je altijd een pak of een mantelpakje aan moet. Je passend kleden, passend bij het bedrijf en bij de functie waarop je solliciteert, is prima. Verdiep je daar vooraf in, het is niet fijn als je te netjes bent gekleed. En als je te slordig bent gekleed, moet je wel héél goed zijn wil je nog worden aangenomen.

In alle gevallen geldt: kleed je met aandacht en zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet.

Tip 9. Goed voorbereid? Ontspan je!

Als je je goed hebt voorbereid op je sollicitatie, ontspan je dan. Het heeft geen zin gestressed op een sollicitatiegesprek te verschijnen. Je bent dan zeker niet op je best. Blijf jezelf. Pas je niet bij wat het bedrijf zoekt, dan past het bedrijf ook niet bij jou.

Zorg ervoor dat je op tijd bent. Denk ruim op tijd na over wat je moet meenemen (kopieën van je diploma’s bijvoorbeeld). En neem de tijd om goed adem te halen voor je naar binnen stapt.

Tip 10. Blijf positief

Ondanks je goede voorbereiding kan het gebeuren dat je wordt afgewezen.

Vertrouw erop dat je de baan zult vinden die bij je past en blijf positief. Het vergroot je kansen op een baan. Werkgevers zijn allergisch voor een negatieve uitstraling. Een ook voor jezelf is het stukken gezonder als je rustig en postief doorgaat met zoeken!

10 tips om een baan te vinden
Getagd op: