Assessments worden veel gebruikt in sollicitatieprocedures. Er zijn twee soorten: ontwikkelassessment en selectie-assessments.
Een ontwikkelassessment is bedoeld om je sterke en zwakke punten vast te stellen. De uitslag beperkt zich niet tot het antwoord op de vraag of je geschikt of ongeschikt bent voor een functie. Het gaat erom wat je nog moet ontwikkelen en hoe je dat kunt doen. Ontwikkelassessments worden vaak gebruikt bij interne sollicitaties of als je net in een bepaalde functie begonnen bent.
Een selectie-assessment is bedoeld om je geschiktheid voor een bepaalde functie vast te stellen. Dit type assessment wordt in sollicitatieprocedures veel gebruikt. De uitslag van het assessment geeft een voorspelling over de kans dat je succesvol zult functioneren in de functie.
Over het algemeen neemt een assessmentbureau het assessment af. Meestal werkt zo’n bureau volgens de codes van een beroepsvereniging, bijv. het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP).
De uitslag
Het resultaat van een assessment wordt vastgelegd in een rapport. Dat rapport krijg je toegestuurd. Meestal is ook een telefonische of mondelinge toelichting waar je vragen kunt stellen. Je geeft zelf toestemming om het rapport ook naar de werkgever te sturen. Die keus is aan jou. Bij een goede uitslag, geef je natuurlijk je toestemming. Bij een mindere uitslag, kun je besluiten dat niet te doen. Realiseer je wel dat je dan vrijwel zeker niet zult worden aangenomen.
Onderdelen van een assessment
Een assessment bestaat uit een aantal onderdelen. Niet alle assessments zijn hetzelfde. Een assessment begint vaak met een interview met de psycholoog. Daarna volgen intelligentietests, persoonlijkheidstests en soms rollenspellen.
Intelligentietests
In de tests worden verschillende soorten intelligentie getest. Hierbij kan bijv. het gaan om
- algemene intelligentie;
- logisch redeneren;
- reeksen van getallen of figuren;
- rekenvaardigheid;
- taalvaardigheid;
- stroomschema’s (nodig om bijv. te kunnen programmeren);
- nauwkeurigheid.
Je moet de test invullen binnen een bepaalde tijd. Meestal is de tijd onvoldoende om alle opgaven af te krijgen.
Een paar tips:
- Wees zorgvuldig. Lees goed wat er van je verwacht wordt.
- Liever geen antwoord dan een fout antwoord. Soms worden voor foute antwoorden punten afgetrokken.
- Laat je niet gek maken. Neem de tijd die je nodig hebt. Blijf echter niet al te lang hangen bij een vraag die je niet weet, sla die liever over.
Als je nog nooit een intelligentietest hebt gedaan, is het verstandig om te oefenen. Je leert dan het mechanisme achter de tests kennen.
Persoonlijkheidstests
Een persoonlijkheidstest bestaat meestal uit schriftelijke lijsten met meerkeuzevragen. Anders dan bij de intelligentietests kun je hierbij geen goede of foute antwoorden geven. Het gaat er bij deze tests om dat het bureau inzicht wil krijgen in je persoonlijkheid. Het is het best de test vlot in te vullen. Wees zorgvuldig, maar ga niet eindeloos nadenken over elke vraag.
Het kan handig zijn bij het invullen van de vragen verschillende werksituaties in gedachten te houden.
Rollenspellen
Bij rollenspellen gaat het om simulaties van praktijksituaties. Afhankelijk van de functie, kan het gaan om een
- gesprek met een medewerker (voor managers);
- gesprek met een klant (voor commerciële functies);
- adviesgesprek (als je in de functie regelmatig advies moet uitbrengen);
- presentatie;
- analyse van gegevens (om je vermogen informatie te analyseren te kunnen beoordelen)
- postbak waarbij je aan de hand van een postbak met mail en brieven een agenda moet maken en moet bepalen wat je zelf doet en wat je delegeert (onderscheiden hoofd- en bijzaken, plannen en delegeren).
Voorbereiding op een assessment
Lees het materiaal dat je van het bureau hebt ontvangen, goed door. Doe dit direct nadat je het ontvangen hebt. Mocht het zijn dat je nog iets moet voorbereiden, dan heb je daar de tijd voor.
En verder… zorg dat je de dag voorafgaand aan het assessment het niet te druk hebt. Zorg dat je uitgerust aan het assessment begint. Laat je niet gek maken, je wilt immers een baan vinden die goed bij jou past. Wijst het assessment uit dat dit niet zo is, dan kun je alleen maar blij zijn dat je erachter bent gekomen vóór je eraan begint!