Zelfverzekerd overkomen? Ben je goed in wat je doet, maar laat je soms toch intimideren door anderen met meer zelfvertrouwen dan jij?
Wanneer heb je wél zelfvertrouwen?
Het hangt vaak af van de situatie of je je wel of niet zeker voelt. Denk maar eens aan de verlegen puber die erg onzeker is en zich geen houding weet te geven tegenover meisjes.
Diezelfde puber, die alles blijkt te weten van vogels, voelt zich heel anders en gedraagt zich heel anders, als hem wordt gevraagd iets te vertellen over vogels. Bij dat onderwerp voelt hij zich thuis, daar heeft hij zelfvertrouwen en is hij eens een keer de expert. Heel anders dan met meisjes.
Of hij wel of niet zelfverzekerd overkomt, hangt helemaal af van de situatie.
Welke overtuigingen zitten je dwars?
Het is de moeite waard je overtuigingen eens onder de loep te nemen. Ik geef je een voorbeeld. Stel je bent adviseur, maar tijdens vergaderingen houd je je mond. Je manager, die veel ervaring heeft, laat zich tijdens vergadering altijd flink horen en je denkt dat die er wel meer van zal weten.
Is dat niet raar? Jij bent toch de adviseur? Jij bent toch degene met de specialistische kennis, afgestudeerd op dat onderwerp? Zijn jouw vragen en opmerkingen, vanwege die kennis en vanwege je ervaring, juist niet heel erg waardevol?
En hoe erg is het eigenlijk om fouten te maken en iets minder slims te zeggen? Je kunt jezelf aardig in de weg zitten als alles wat je doet perfect moet zijn.
Jezelf zijn = zelfverzekerd overkomen
Je wilt vaak niet zozeer zelfverzekerd overkomen. Je wilt zelfverzekerd worden. Je overtuigingen onder de loep nemen, is een van de dingen die je daarbij kan helpen.
Wat in het geval van bovenstaand voorbeeld ook kan helpen is een goede voorbereiding. Als je goed voorbereidt op een overleg of een vergadering, maakt dat dat je je zeker voelt.
Probeer het eens. Je gedraagt je dan zozeer zelfverzekerd, je bent zelfverzekerd, zeker van jezelf. Je kunt dan ook meer jezelf zijn. Zelfverzekerd overkomen gaat dan vanzelf.
Video
Bekijk ook de video: