Als het gaat om doelen bereiken kun je veel leren van sporters. Zo hoorde ik direct na de Olympische zomerspelen van 2012 sporters praten over de voorbereiding voor Rio. Dat was pas over 4 jaar!

De goede dingen doen

Wil je iets bereiken, dan gaat het er niet alleen om dat je méér doet. Het gaat er vooral om dat je de goede dingen doet. Stap voor stap kom je dan zo waar je zijn wilt.

Wil je er staan over 4 jaar in Rio, dan moet je immers nu al beginnen met trainen en het juiste team van begeleiders om je heen verzamelen. Je zet waarschijnlijk je studie op een laag pitje om die over 4 jaar weer op te pakken. Je maakt een plan om je doel te financieren en wat al niet meer.

Met elke stap die je zet kom je zo dichter bij je doel.

Beperk je doelen

In zijn boek “Een werkweek van 4 uur” beschrijft Timothy Ferris dat hij zich elke ochtend afvraagt wat vandaag het belangrijkst is. Als dat 4 dingen zijn, vraagt hij zichzelf wat van die 4 dingen het belangrijkst is. Dat doet hij net zolang tot hij nog maar één actiepunt over heeft. Dat handelt hij dan wel direct af. Elke dag weer. En zo werkt hij nog maar 4 uur per week.

Het is wel wat extreem, maar misschien kun je er iets van leren. Elke dag één actie prioriteit geven en die dan ook direct doen.

Zelf neem ik altijd één actiepunt dat moeilijk is of eng. Er zijn altijd van die dingen die ik liever zou uitstellen: een telefoontje naar een potentiële klant of een nieuw e-coachingsprogramma écht afmaken en aanbieden aan klanten. Dat soort dingen als hét actiepunt voor de dag benoemen, helpt mij het niet uit te stellen. En geloof me, het geeft voldoening als je het dan ook echt doet.

Kiezen, ook voor wat je niet doet

Zo kun je doelen stellen voor een dag, voor een week of voor 4 jaar. Je kiest dan voor wat je doet, maar tegelijkertijd ook voor wat je niet doet. Zo vertelde Ranomi Kromowidjojo over de feestjes en de borrels die ze had laten schieten omdat ze een belangrijk ander doel, winnen op de Olympische Spelen, voor ogen had.

Waar wil je heen?

Zowel van de sporter als van een bijzondere ondernemer als Timothy Ferris kun je veel leren. Zij weten waar ze heen willen en zorgen dat hun dagelijkse doel hen daar stapje voor stapje dichterbij brengt.

Hun doelen staan niet op zichzelf maar passen in een groter geheel. Het is de kunst dat grotere geheel te blijven zien. Anders wordt het wel heel moeilijk om die borrels en feestjes op te geven vanwege een medaille over 4 jaar waarvan je nog maar moet zien dat je ‘m verovert.

Denk er eens over na: wat is jouw groter geheel? Welke doelen wil jij bereiken? Waar doe je het voor? Wat is belangrijk in je leven?

Doelen bereiken, doelen en prioriteiten stellen
Getagd op: