Proactief zijn betekent dat je je richt op wat binnen jouw invloedssfeer ligt. Misschien heb je wel eens gehoord van de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid. De termen komen uit “de zeven eigenschappen van effectief leiderschap” van Stephen Covey. Proactieve mensen richten zich op hun cirkel van invloed. Reactieve mensen richten zich op hun cirkel van betrokkenheid. Maar hoe werkt dat precies?
Reactief?
Als je je richt op je cirkel van betrokkenheid, de buitenste cirkel, ben je veel bezig met dingen waar je niets (meer) aan kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat het aan je opvoeding ligt, aan de politiek of aan de maatschappij.
Het resultaat is dat je je machteloos voelt, niet in staat iets aan de situatie te veranderen. Je bent vooral bezig met reageren op wat je overkomt. Covey noemt dat reactief. Een voorbeeld: Het kan zijn dat je de politieke situatie waardeloos vindt. Je voelt je betrokken, maar ook machteloos. Je hebt het gevoel dat je er niets aan kunt doen. Je richt je dan op je cirkel van betrokkenheid.
Of liever proactief?
Richt je je daarentegen op je cirkel van invloed, dan ben je bezig met de vraag hoe je de situatie kunt beïnvloeden. Dan ben je proactief bezig. Je denkt na over hoe je invloed kunt uitoefenen als het gaat om zaken die voor jou belangrijk zijn. Handel je vanuit je cirkel van invloed, dan ga je in bovenstaand voorbeeld misschien zelf de politiek wel in vanuit de gedachte dat je iets kunt veranderen. Je bent dan proactief bezig.
Vergroten van je cirkel van invloed
Op je werk werkt het ook zo. Het kan zijn dat je vindt dat je directeur ongelooflijk lastig is. dat altijd is geweest en altijd zal zijn. Je legt je er dan bij neer, klaagt er misschien over, en handelt reactief.
Het kan ook zijn dat je nadenkt over waar hij gevoelig voor is, wat hij belangrijk vindt en dat gebruikt om hem te beïnvloeden, je bent dan proactief bezig.
Door proactief te handelen, vergroot je je beetje bij beetje je cirkel van invloed. Je bent effectiever. En een stuk gelukkiger.
Het hangt ervan af hoe je kijkt
Kortom, hoe effectief je bent, heeft veel te maken met hoe je naar de situatie kijkt. Denk er eens over na. Hoe kijk je zelf naar je werk? Naar de privésituatie? En naar het leven in het algemeen?