Als zelfstandig professional is het voor mij belangrijk om mensen te leren kennen en relaties te onderhouden met klanten. Ik heb dan ook nog al eens een koffie- of een lunchafspraak. Wij noemen dat thuis kletswerken.

Zelf doe ik niet alleen aan kletswerken buiten mijn opdrachten om, maar ook tijdens een opdracht. Als ik ergens binnenkom als verandermanager wil ik de mensen met wie ik te maken heb leren kennen. Het is goed om te weten wat er leeft bij medewerkers, bij de andere managers in het bedrijf en bij (interne) klanten.

Ik denk dat het voor iedereen die manager, teamleider of adviseur is, heel erg belangrijk is om voldoende te kletswerken. Waarom dat is?

Waarom is kletswerken zo belangrijk?

Als manager wil je het beste uit je team halen. Als je weet wat mensen beweegt, dan helpt je dat. Je kent hen beter en weet wat ze kunnen en wat ze willen. Als je goed contact hebt, hoor je ook veel eerder wat hen dwarszit en kun je daar wat mee.

Het gaat je niet alleen om het welzijn van je mensen, je wilt ook resultaten halen. Bij de plannen die je daarvoor maakt, heb je vaak de steun van je collega’s in het MT nodig. Als je hen goed kent, weet je hoe je hen het best kunt aanspreken. Je kunt ook zaken die gevoelig liggen, op een informele manier voorbereiden.

Bij de grote overheidsorganisatie waar ik vroeger heb gewerkt, noemden ze dat organisatiesensitiviteit of politiek handelen. Die laatste term had een wat negatieve bijklank. Volgens mij is dat niet terecht. Het gaat er immers niet om om mensen “erin te luizen”, maar om hen niet in één keer te overvallen met je voorstellen. Je kunt heel goed kletswerken en tegelijkertijd eerlijk, transparant en integer zijn.

Kletswerken maakt werken ook leuker. Alleen daarom al is het belangrijk. Het is simpelweg gezelliger als je elkaar ook wat informeler spreekt. Daarbij hoeft het echt niet alleen maar gaan over de hobbies van de kinderen van je collega, zo’n informeel gesprek mag best meer inhoud hebben.

Geen tijd?

Ik hoor wel eens collega’s zeggen dat ze te druk zijn voor die onzin. Eerlijk gezegd begrijp ik daar helemaal niets van. Volgens mij kost kletswerken geen tijd, maar bespaart het juist tijd. Terwijl zo’n collega zweet om zijn voorstellen door het MT te krijgen, weet ik precies wat de andere MT-leden van mijn voorstel vinden en wordt het schrijven van het memo een zacht eitje.

Kletswerken kost geen tijd, het bespaart juist tijd. Een lunchwandeling met een medewerker, een kop koffie met een collega, het is geen hinderlijke onderbreking van je werk, het ís je werk.

Interessant of geïnteresseerd?

Misschien is de term kletswerken niet zo heel gelukkig. Als je alleen maar praat en weinig luistert, kom je niet veel meer te weten over de ander. Luisteren is belangrijker dan praten als je aan het kletswerken bent, misschien zou luisterwerken dan ook wel een betere term zijn, maar ja, die bekt niet zo lekker.

Als je veel praat ben je interessant, althans dat denk je misschien zelf. De realiteit is dat mensen vaak afhaken als je alleen maar praat. Ik merk dat je veel meer contact krijgt als je echt luistert naar mensen en in hen geïnteresseerd bent. Als je probeert hen te begrijpen, zullen zij omgekeerd ook jou proberen te begrijpen. Zo kom je nader tot elkaar.

Kletswerken
Getagd op: