Een werkgever die geïnteresseerd is om je eventueel in dienst te nemen, zal vrijwel zeker je naam googelen. Ook zoeken veel werkgevers op sociale of zakelijke netwerksites, bijv. Facebook of Linkedin, naar gegevens over jou. Het is verstandig je dat te realiseren.

Je laat sporen na

Actief zijn op internet laat sporen na. In veel gevallen is dat prima. Als je meedoet aan discussies op je vakgebied, zegt dat iets over het feit dat je actief bent en jezelf ontwikkelt. Ook een goed cv of een aanbeveling op Linkedin mag iedereen zien. En datzelfde geldt voor een persoonlijke website waar je jezelf kunt profileren zoals jij dat wilt.

Het kan anders liggen voor vakantiefoto’s die al te privé zijn. Of voor je bijdrage op een forum waar een toekomstige werkgever niets mee te maken heeft. Ook andere mensen kunnen over jou geschreven hebben. En het kan zijn dat iedereen dat mag lezen, het kan ook zijn dat je dat liever niet hebt.

Jezelf googelen

Het is belangrijk dat je weet wat een werkgever ziet als hij naar je zoekt op internet. Wil je een baan vinden en succesvol solliciteren, typ dan eens zelf je naam in en google jezelf. Zet je naam tussen aanhalingstekens zodat je alleen zoekresultaten krijgt die écht over jou gaan. Kijk eens wat je dan vindt en denk na of je daar blij van wordt. Of niet.

En kijk ook eens op je Facebook-profiel. Een werkgever realiseert zich heus wel dat hij een echt mens in dienst neemt. Het is daarom niet per se erg als hij je vakantiefoto’s ziet. Maar wil je echt dat iedereen leest dat je na het weekend een ongelooflijke kater hebt?

Denk na of je werkgever er blij van wordt

De belangrijkste redenen om iemand op basis van de zoekresultaten al af te wijzen, zijn informatie over crimineel gedrag of opgegeven kwalificaties die niet blijken te kloppen.

Als je graag wilt dat zaken over jou niet meer op internet gevonden kunnen worden, kun je een verzoek indienen bij de betreffende websites om de informatie over jou te verwijderen. Websites zijn niet verplicht dat te doen, maar mogelijk zijn ze, als je redelijk bent, wel bereid aan je verzoek te voldoen.

Je moet je daarbij wel realiseren dat verwijderde pagina’s of verwijderde informatie nog weken- of zelfs maandenlang door Google gepresenteerd wordt in de zoekresultaten. Het is daarom beter te voorkómen dat er ongewenste zaken over jou op internet verschijnen.

Op sociale netwerksites kun je je profiel afschermen en er zo voor zorgen dat alleen vrienden en bekenden kunnen lezen en zien wat jij op je profiel zet.

Do’s en don’ts

Wel doen:

  • een goed profiel maken op Linkedin;
  • bijdragen aan vakinhoudelijke discussies op forums;
  • regelmatig jezelf googelen.

Niet doen:

  • een al te grappig e-mailadres gebruiken voor je sollicitaties;
  • zonder nadenken, je profiel op sociale netwerksites open zetten voor iedereen;
  • zonder nadenken reageren op allerlei forums onder je eigen, volledige naam.
Je naam op internet
Getagd op: