Jezelf profileren, niet voor iedereen is dat even gemakkelijk. Misschien ben je bescheiden en voel je je arrogant als je jezelf op de voorgrond stelt.

Ben jij zo iemand die zijn zaakjes altijd goed voor elkaar heeft? Maar ben je toch niet in beeld als er een interessant project voorbij komt? Of als het gaat om een promotie? Heb je wel eens gehoord dat je jezelf meer moet profileren?

Je kwaliteiten in de kijker

Je kent ze misschien wel, die mensen die supersnel een geweldige carrière maken. Wat doen zij goed? Ligt het alleen aan hun kwaliteiten dat ze steeds worden gevraagd voor de interessantste functies en de leukste projecten? Of ligt het er ook aan hoe ze hun kwaliteiten voor het voetlicht weten te brengen?

Ken jij je sterke punten?

Het gaat niet alleen om de kwaliteiten die je hebt. Anderen moeten vooral ook zien dat jij goed bent en geschikt voor de functie. En daarvoor moeten ze jou en je kwaliteiten wel kennen.

Weet je eigenlijk wat je goed doet? Waarin je beter bent dan anderen? Denk je daar wel eens over na? Of beschouw je dat wat je goed kunt als heel normaal?

Als je dat herkent, kon dat wel eens het probleem zijn. Hoe overtuig je immers een ander van je kwaliteiten als je ze zelf niet eens goed kent?

Vraag anderen om feedback

Denk eens na over waar je goed in bent en waarin niet. Je kunt het ook heel goed aan anderen vragen. Ga eens te rade bij je leidinggevende, je collega’s of je projectleden en vraag hen wat zij van je vinden. Waar je volgens hen goed in bent en waarin je je kunt verbeteren.

De antwoorden zijn vaak verrassend en zetten je vast aan het denken. Je gaat je kwaliteiten minder als vanzelfsprekend beschouwen en kunt ze dan veel beter voor het voetlicht kon brengen.

Weten wat je waard bent

“Je moet jezelf profileren”, dat hoor je dan vanzelf steeds minder. Je weet immers wat je waard bent. En als jij denkt dat je de juiste man of vrouw bent voor dat interessante project of die leuke functie, dan laat je dat gewoon weten. En dat werkt.

Jezelf profileren
Getagd op: