In je kracht staan, wie wil dat eigenlijk niet? Doe je minder en presteer je minder dan je eigenlijk zou kunnen? Wil je in je kracht komen? Wat is dat eigenlijk, in je kracht staan en hoe doe je dat?
Wat is in je kracht staan
Als je
- doet wat bij je past, wat je kunt en waar je in gelooft;
- je niet van de wijs laat brengen door de mening van anderen of door hinderlijke stoorzenders;
- je twijfels erkent, ze niet de overhand laat nemen, maar ook niet wegstopt en
- je geen onmogelijke verwachtingen hebt van jezelf
dan zou je kunnen zeggen dat je in je kracht staat. Je staat stevig en kunt tegen een stootje.
Hoe kom je in je kracht
Waarnemen
In je kracht staan heeft veel te maken met jezelf kennen. En – misschien een open deur – begint daarom met jezelf te leren kennen. En dat kan door een paar keer per dag, stil te staan bij wat je voelt, bij wat je denkt. Een paar keer per dag stoppen waar je mee bezig bent en
- waarnemen hoe het op dat moment met je is, hoe voel je je;
- je af te vragen waarom je je zo voelt, je voelt je bijvoorbeeld onrustig omdat je overladen wordt met werk.
Accepteren
Ook al voel je je niet fijn, accepteer dat het zo is. Accepteer dat je boos bent of onrustig. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, het kan goed zijn dat je het “ja maar” al in jezelf voelt opkomen. Dat is normaal, en tóch is het belangrijk te accepteren wat je voelt zonder over jezelf te oordelen.
En dat is een voorwaarde om het te kunnen loslaten. Op dit moment is het zoals het is. Lukt het je je “ja maars” los te laten, dan zul je merken dat er een verzachting optreedt.
Weg met eisen en verwachtingen
Negatieve gevoelens ontstaan doordat je eisen of verwachtingen hebt die niet uitkomen. Je zou willen dat de situatie anders was. Je ergert je aan jezelf omdat je niet deed wat je vindt dat je had moeten doen. Of je baalt dat de ander anders reageerde dan je had gewild. Het zijn de verwachtingen en de eisen die je stelt aan jezelf en aan de ander die maken dat je boos bent, je ergert of onrustig wordt.
Het loslaten van allerlei verwachtingen, over jezelf, over de situatie, over de ander, over wat je denkt dat de ander van jou verwacht, maakt dat negatieve gevoelens afnemen.
Wat wil je bereiken
Nu je kijkt naar wat er écht is, los van verwachtingen en eisen, kun je besluiten wat je aan wilt met de situatie. Wat wil je bereiken. Blijf bij jezelf en omschrijf wat je, gezien de situatie waar je in zit, wilt. Wees daarbij positief en zeg niet
“Ik wil niet meer boos worden, ik wil van die onrust af.”
Maar
“Ik wil graag rustig blijven en maak straks een korte lunchwandeling om mijn hoofd leeg te laten waaien.”
Laat het los
Omschrijven wat je wilt bereiken, doelen stellen geeft je richting. Er halsstarrig aan vasthouden brengt je nergens. Of je je doelen zult halen, kun je lang niet altijd vooraf zeggen. Het gaat erom dat je voor ogen hebt waar je heen wilt en dat je die kant op gaat zonder te hoge eisen en verwachtingen.
Ook je doelen laat je daarom los.
Oefenen
Het is heel menselijk om soms wel en soms ook niet in je kracht te staan. Als je bovenstaande stappen oefent, iedere dag weer, zul je wel merken dat het je steeds vaker lukt wel stevig te zijn en je niet meer zo snel van de wijs te laten brengen. Oefening baart kunst zeggen ze, en zo is het.