Een vriend van mij werd vorig jaar ontslagen bij een bekend postorderbedrijf na een dienstverband van bijna dertig jaar. Hij was daar op zijn zeventiende aangenomen in de verwachting om daar tot zijn pensioen te blijven werken. Een paar weken na zijn ontslag kreeg hij een oproep van het CWI. Daar liet hij zich inschrijven als werkzoekende en kreeg te horen dat hij op zoek moest gaan naar passend werk.

Na 45 sollicitatiebrieven…

Zeven maanden later waren er 45 sollicitatiebrieven de deur uitgegaan, maar had hij nog steeds geen werk gevonden. Noodgedwongen ging hij solliciteren op banen ver onder zijn niveau. Maar ook dat leverde niets op.

… Het roer om

Toen hij via een kennis hoorde dat zo’n 70% van het aantal banen via open sollicitaties en netwerken wordt gevonden besloot hij het roer om te gooien. Hij werd lid van een ondernemersvereniging, ging vrijwilligerswerk in het Filmhuis doen, en liet zich steeds vaker in de kantine van de voetbalvereniging zien.

Aanvankelijk keek hij raar aan tegen netwerken. ‘Netwerken, dat is toch dat gedoe met kruiwagens en vrienden van het studentencorps, die elkaar de bal toespelen? Of mensen die op bruiloften en partijen visitekaartjes rondstrooien. Dat is niets voor mij’, zei hij in een eerste opwelling tegen familie en vrienden. Maar al snel begon de wending in zijn zoektocht naar werk vruchten af te werpen en vond hij binnen twee maanden een nieuwe baan.

Solliciteren lijkt op hordelopen…

Succesvol solliciteren en een leuke baan vinden heeft veel weg van hordelopen. Je wilt zo snel mogelijk een aantal hindernissen nemen om de eindstreep te bereiken. Maar het vervelende is dat je al bij de start met veel tegenwind te maken kunt krijgen en het nog maar de vraag is of je de eindstreep zult bereiken. Bovendien heb je onderweg last van stevige concurrentie die allemaal maar één doel voor ogen hebben: als eerste over de finish komen.

… En netwerken op zweefvliegen

Daarentegen lijkt netwerken meer op zweefvliegen. In het begin heb je de nodige moeite om in de lucht te komen. Maar een flinke duw van je stevig opgebouwde netwerk brengt je meteen op grote hoogte. Hierdoor krijg je goed zicht op je eigen arbeidsmarkt. Door de thermiek kom je in aanraking met gebieden waar je nog nooit eerder bent geweest. Dat levert je nieuwe inzichten en inspiratie op, die de stimulans kunnen zijn om de volgende keer nog beter te leren vliegen!


Deze bijdrage is van de hand van Ton Verbeek, eigenaar van WakeUp-YourMind.
Met WakeUp-YourMind wil hij organisaties ondersteunen bij het genereren van nieuwe ideeën om hiermee de innovatie te stimuleren.

Netwerken werkt!
Getagd op: