“Wrijving geeft glans” zei een vroegere collega altijd als er gedoe was in het team of tussen een paar collega’s.
Voorkomen is beter…
Als je duidelijk bent over wat je vindt en wat je wilt, luistert naar de ander en feedback ter harte neemt, dan is ruzie maken vaak niet nodig.
Maar soms…
Ruzie maken is gezond
Ruzie maken kan heel gezond zijn. Uitspreken wat je op je hart hebt, een conflict oplossen in plaats van het te laten sudderen, doet goed. Dat wil zeggen, als je het op de goede manier doet.
Je ergens druk om maken doe je alleen als je betrokken bent. Het kan geen kwaad dat in het achterhoofd te houden als er ruzie dreigt. Of het nu gaat om relaties met collega’s of privé,. Ben je niet betrokken, dan maak je ook geen ruzie. Dan word je onverschillig.
Zo bezien wordt ruzie misschien al wat minder eng.
Voorkomen is beter dan genezen
Als je te lang wacht met zeggen wat je op je hart hebt, is de ergernis al hoog opgelopen. Je loopt dan het risico dat je de ander kwetst als al je ongecontroleerd alles eruit gooit wat je al heel lang dwars zit.
Zo moet het dus niet.
Hoe maak je effectief ruzie?
Als je de volgende dingen in het oog houdt, kan een ruzie een relatie versterken in plaats van hem te beschadigen:
Houd je bij één onderwerp
Het is soms verleidelijk alles er maar uit te gooien wat je dwars zit. Je maakt het de ander dan wel heel moeilijk om te luisteren en niet meteen in de verdediging te schieten.
Neem een concreet voorbeeld dat niet te lang geleden is
Houd je bij de feiten, spreek vanuit jezelf en haal geen oude koeien uit de sloot. Praat over iets dat kort geleden gebeurd is en vermijd woorden als “altijd”, “nooit” en dingen als “je bent net je moeder”.
Neem een time-out als emoties te hoog oplopen
Lopen de emoties te hoog op, neem dan een time-out. Dat betekent niet dat je er daarna niet meer over praat. Juist wel. Maak daar ook een afspraak over.
Laat de ander uitpraten en luister
Schiet niet meteen in de verdediging. Misschien heeft de ander wel een punt, het is best een goed idee te luisteren of dat zo is. Natuurlijk mag je als je geluisterd hebt en de ander hebt begrepen (check dat!) ook iets terugzeggen.
Je leert elkaar kennen
Door op deze manier met elkaar om te gaan, leer je elkaar beter kennen. Door uit te spreken wat er binnen jou borrelt, laat je je zien aan die ander. Het lucht op en je versterkt je relatie. En dat is precies wat die collega van mij bedoelde toen ze zei “wrijving geeft glans”.