Site pictogram Franq Coaching

Voorbeeldvragen over compenties

Wat is een competentie

Om je werk te kunnen doen heb je bepaalde vaardigheden en eigenschappen nodig. Dit soort vaardigheden en eigenschappen worden ook wel competenties genoemd. In vacatureteksten vind je de competenties die nodig zijn voor die betreffende functie. Voorbeelden van competenties zijn flexibiliteit, communicatieve vaardigheden of zorgvuldigheid.

Je wilt een baan vinden die bij je past. Over de competenties die genoemd worden in de vacaturetekst heb je vast al nagedacht toen je je brief en cv schreef. Je kunt ook vragen in je sollicitatiegesprek hierover verwachten. Succesvol solliciteren begint met een goede voorbereiding. Om je daarbij een handje te helpen vind je hieronder een groot aantal competenties, met voorbeeldvragen die je kunt verwachten in je sollicitatiegesprek.

Denk na over voorbeelden waarmee je kunt aantonen dat je de competentie bezit. Dat hoeven niet per se voorbeelden te zijn uit je werk, het kan ook zijn dat je iets geleerd hebt doordat je vrijwilligerswerk deed, doordat je bent opgegroeid in een groot gezin, of door je lidmaatschap van een vereniging.

Welke vragen kun je verwachten over…

Aanpassingsvermogen

Aanpassingsvermogen wil zeggen dat je je bij wat je doet aanpast bij veranderingen in je omgeving of als er iets verandert in je taken en verantwoordelijkheden.

Vragen die je zou kunnen verwachten in je sollicitatiegesprek zijn:

Accuratesse

Accuratesse wordt ook wel zorgvuldigheid genoemd. Het betekent dat je aandacht hebt voor details, dat je geen slordige fouten maakt.

Vragen die je zou kunnen verwachten in je sollicitatiegesprek zijn:

Assertiviteit

Assertief zijn betekent dat je op een niet kwetsende, tactvolle manier opkomt voor je mening en voor je eigen belangen.

Vragen die je zou kunnen verwachten in je sollicitatiegesprek zijn:

Besluitvaardigheid

Als je besluitvaardig bent wil dat zeggen dat je in staat bent beslissingen te nemen en daarnaar te handelen.

Vragen die gaan over besluitvaardigheid zijn:

Creativiteit

Creativiteit wil zeggen dat je in staat bent met originele ideeën te komen bij problemen of voor verbeteringen in je werk of in werkprocessen.

Vragen die hierover gesteld kunnen worden in je sollicitatiegesprek zijn:

Discipline

Als je gedisciplineerd bent wil dat zeggen dat je je houdt aan regels en aan procedures die gelden in het bedrijf en op je afdeling. Het betekent ook dat je jezelf regels oplegt en je daaraan houdt.

Vragen die hierop betrekking hebben zijn bijvoorbeeld:

Doorzettingsvermogen

Als je doorzettingsvermogen hebt betekent dat dat je in staat bent je gedurende langere tijd intensief met een taak bezig kunt houden. Je houdt vast aan een opvatting of plan totdat je je doel hebt bereikt.

Vragen die je hierover zou kunnen krijgen, zijn:

Durf

Als je durf hebt wilt dat zeggen dat je risico’s neemt om iets te bereiken, ook als dit nadelig kan zijn voor je eigen positie.

Vragen die je in je sollicitatiegesprek hierover kunt verwachten, zijn:

Flexibiliteit

Flexibel zijn wil zeggen dat je in staat bent om bij problemen of kansen je gedrag aan te passen om je doel te bereiken.

Vragen die hierover gesteld kunnen worden zijn:

Initiatief

Inititatief tonen betekent kansen zien en daarnaar handelen. Je pakt dingen aan in plaats van passief af te wachten.

Vragen die hierover gesteld kunnen worden zijn:

Integriteit

Integer zijn wil zeggen dat je je in wat je zegt en wat je doet houdt aan sociale en ethische normen. Je bent hierop aanspreekbaar en spreekt als dat nodig is ook anderen aan.

Vragen die hierover gesteld zouden kunnen worden zijn:

Lerend vermogen

Lerend vermogen hebben wil zeggen dat je leert van nieuwe situaties en van dingen die fout gaan.

Vragen die hierbij horen zijn:

Luisteren

Dat je kunt luisteren blijkt eruit dat je in staat bent de belangrijkste informatie te pikken mondelinge mededelingen. Je vraagt door als dat nodig is en gaat in op reacties van de ander.

Hierover kun je vragen verwachten als:

Mondelinge communicatie

Goed mondeling kunnen communiceren betekent dat je je ideeën en je mening begrijpelijk aan anderen kunt vertellen. Het betekent ook dat je je bij het vertellen van je verhaal aanpast aan je doelgroep.

Hierover zou je vragen kunnen krijgen als:

Motiveren

Als je kunt motiveren betekent dat dat je anderen stimuleert tot actie en betrokkenheid om een bepaald resultaat te bereiken.

Voorbeeldvragen over motiveren zijn:

Netwerken

Goed kunnen netwerken betekent dat je contacten kunt leggen en onderhouden. En dat je deze contacten inzet bijvoorbeeld om informatie of medewerking te krijgen.

Voorbeeldvragen over netwerken zijn:

Onafhankelijkheid

Onafhankelijk zijn betekent dat wat je doet gebaseerd is op je eigen overtuigingen en dat je het niet doet om een ander te plezieren. Het betekent dat je een eigen koers vaart.

Vragen die je over deze competentie kunt verwachten, zijn:

Onderhandelen

Goed kunnen onderhandelen wil zeggen dat je in onderhandelingssituaties door goed te communiceren kunt komen tot een resultaat waar beide partijen zich in kunnen vinden en dat zij accepteren.

Over onderhandelen kun je vragen verwachten als:

Organisatiesensitiviteit

Je beschikt over organisatiesensitiviteit als je beseft wat de invloed is van jouw beslissingen en jouw handelen op de rest van de organisatie.

Vragen die je kunt verwachten op je sollicitatiegesprek zijn:

Overtuigingskracht

Overtuigend ben je als je er goed in bent anderen te overtuigen om in te stemmen met je plannen en ideeën.

Om te weten te komen of je beschikt over overtuigingskracht, kun je vragen verwachten als:

Plannen

Als je goed kunt plannen wil dat zeggen dat je goed bent in het bepalen van prioriteiten. Je kunt ook aangeven wat er nodig is (tijd, middelen, acties) om doelen te bereiken. Het betekent ook dat je je aan je planning houdt en zaken op tijd af hebt.

Vragen die hierover gesteld zouden kunnen worden tijdens je sollicitatiegesprek zijn:

Resultaatgerichtheid

Resultaatgericht zijn betekent dat je je richt op doelen die je moet halen, dat je je werk afmaakt en dat je je niet laat afleiden.

Vragen die je hierover kunt verwachten zijn bijvoorbeeld:

Schriftelijke communicatie

Als je goed bent in schriftelijke communicatie betekent dit dat je je boodschap in goed Nederlands kunt opschrijven in een stijl die past bij de doelgroep.

Vragen die een sollicitatiecommissie hierover kan stellen zijn:

Stressbestendigheid

Stressbestendig zijn wil zeggen dat je goed blijft presteren als er tijdsdruk is of als het tegenzit. Je blijft ook kalm als je tegenspel krijgt of als je een teleurstelling moet verwerken.

Vragen die je in een sollicitatiegesprek kunt verwachten zijn bijvoorbeeld:

Visie

Visie hebben wil zeggen dat je in staat bent om afstand te nemen van de dagelijkse dingen en een lijn uit kunt zetten voor de langere termijn.

Vragen die je hierover kunt verwachten zijn:

Voortgangsbewaking

De voortgang bewaken wil zeggen dat je tijdens het uitvoeren van een taak je egein werkzaamheden en die van anderen in de gaten houdt en controleert op inhoud en op voortgang. Bij afwijkingen van de planning stuur je waar nodig bij.

Je kunt hierover vragen verwachten als:

Zelfkennis

Als je zelfkennis hebt, ben je realistisch over waar je wel en niet goed in bent. Je weet waar je sterke en je zwakke punten liggen en bent daar eerlijk over.

Vragen die hierover gesteld kunnen worden zijn:

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen wil zeggen dat je vertrouwen hebt in jezelf en in wat je te vertellen hebt. Je komt zelfverzekerd over, je kunt je mening en standpunten overtuigend brengen.

Je kunt hierover vragen verwachten als:

Voorbeeldvragen over compenties
Mobiele versie afsluiten