Site pictogram Franq Coaching

Timemanagement

Wie zich niet om de toekomst bekommert, veroordeelt zichzelf tot het heden.
Confucius

Je kunt dit opvatten als: Wie zijn werkzaamheden niet plant, kan niet anders dan reactief handelen. Hiermee loop je altijd achter de feiten aan.

Soms lijkt het alsof tekort aan tijd typisch iets van deze tijd is, toch is dat niet zo. Het feit dat dat gebrek aan tijd chronisch is, is wél van deze tijd. We haasten ons tussen studie en baan, tussen baan en privé, druk, druk, druk.

Oorzaak van het gevoel van gebrek aan tijd

Je kunt grofweg drie factoren onderscheiden die van invloed zijn op een gebrek aan tijd:

  1. Arbeidsdruk van buitenaf
    Je ervaart deze arbeidsdruk bijvoorbeeld als je werkgever je vraagt een spoedklus tussendoor te doen.
  2. Perceptie van tijd;
    Je perceptie van tijd is de manier waarop jij tijd beleeft. Chronisch tijdgebrek is vooral iets dat je voelt en heeft te maken met je perceptie van tijd.
    Je kunt het druk hebben met leuke klussen en de tijd vliegt voorbij. Op zo’n moment voelt het alsof je het lekker (en niet té) druk hebt.
    Je kunt ook bezig zijn met klus waar je een hekel aan hebt. Het lijkt dan alsof je bergen werk hebt, terwijl dat in werkelijkheid wel meevalt.
  3. De manier waarop jezelf tijd hanteert.
    Hoe ga jij om met de tijd die je hebt? Plan je efficiënt of gaat jouw tijd verloren met wachten op….?

De manier waarop je omgaat met deze factoren, noemen we timemanagement.

Hoe los je je gebrek aan tijd op?

Je kunt twee manieren gebruiken om een beter timemanagement aan te leren.

Principes van timemanagement

In de praktijk blijkt vaak dat de puur technische benadering te smal is. Timemanagement is immers ook zelfmanagement. Het gaat erom een reis naar jezelf te maken en te bepalen waar jouw prioriteiten liggen.

Het werkt vaak beter om principes van timemanagement aan te leren. Een voorbeeld van een dergelijk principe is het principe van Pareto.

Pareto was een Italiaanse econoom die stelde dat 80% van onze inkomsten komt door 20% van onze opdrachten/klanten. Maar ook dat 80% van onze belangrijkste taken zijn te doen in slechts 20% van onze tijd.

Je kunt kijken hoe je een dergelijk principe voor jezelf kunt toepassen. Als je 20% van je tijd nodig hebt om 80% van je taken uit te voeren, denk dan eens na over hoe je de overige 80% van je tijd besteedt.

Je leert op deze manier zelf oplossingen te bedenken die voor jou werken en aansluiten bij je eigen dagelijkse praktijk. En dat werkt beter dan een systeem van iemand anders over te nemen. Zo’n systeem werkt misschien voor ander, maar in de praktijk vaak niet voor jou.

5 praktische tips

Voor de liefhebbers van praktische tips:

Timemanagement
Mobiele versie afsluiten