Site pictogram Franq Coaching

Reorganisatie: crisis of kans?

Heel lang geleden werkte een koster bij een kerk in het oosten van het land. Hij deed zijn werk met veel plezier en tot volle tevredenheid van het kerkbestuur. Op een dag kwam het bestuur erachter dat de koster niet kon lezen en schrijven. De koster hoorde hen daar tijdens een vergadering over praten. Hij hoorde dat het kerkbestuur dat ontoelaatbaar vond en hem wilde ontslaan.

De koster trok zijn plan en de volgende dag ging hij naar de stad om ander werk te zoeken. Na de hele ochtend in de stad te hebben rondgelopen, kreeg hij trek in een broodje. Hij ontdekte dat er in de hele stad geen broodjeszaak te bekennen was. Dus besloot hij er zelf een te openen. De broodjeszaak trok veel klanten en hij breidde zijn zaak uit met nieuwe vestigingen in andere plaatsen.

Na enkele jaren kwam een van zijn medewerkers erachter dat zijn baas niet kon lezen en schrijven. Hij zei tegen zijn baas: ‘Wat zou je toch bereikt hebben als je wél had kunnen lezen en schrijven? Het antwoord van de man was: ‘Dan was ik koster geweest’.

Als ontslag dreigt..

Reorganisaties zijn aan de orde van de dag. In veel gevallen betekent een reorganisatie ook ontslagdreiging. De vraag is hoe je hier als werknemer mee omgaat. Kruip je onder de grootste steen die je maar kunt vinden, in de hoop dat de dreiging overwaait en je na enkele maanden opgelucht kunt ademhalen, omdat jij deze keer mag blijven? Blijf je dan doen wat je altijd al hebt gedaan, maar waar je misschien niet zo veel plezier meer aan beleeft? Of lukt het jou de crisis om te zetten in een kans?

Eerst even schrikken

Natuurlijk is het, zeker in deze tijd van recessie, even schrikken als je werkgever aankondigt dat er gereorganiseerd moet worden en er ontslagen gaan vallen. Zeker als je al lange tijd bij dezelfde werkgever en/of in dezelfde functie werkt. Wellicht heb je het idee dat je wereld instort, omdat je niets anders kunt en er toch brood op de plank moet komen. Piekeren en peinzen, je vreselijke zorgen maken, boos worden op je werkgever of je hakken in het zand zetten, levert echter alleen maar negatieve energie op. Energie die je beter op een andere manier kunt inzetten.

Richt je op de toekomst

Praat met anderen over de gang van zaken op je werk, maar richt je daarbij vooral op de toekomst. Ga bij jezelf te rade wat je het liefst zou doen als alles mogelijk was. Redeneer daarbij vooral vanuit je hart en niet vanuit je verstand.

Een baan vinden lukt beter als je weet wat je kunt en wat je graag doet. Benoem successen die je in het verleden behaald hebt en vraag collega’s, vrienden, familie wat zij jouw grootste talenten vinden. Onderzoek in hoeverre die talenten en successen aansluiten op datgene dat je het liefst zou doen. Bedenk ook welke stappen je nú al kunt zetten om dichter bij die droom te komen. Grijp de kans om je geld te verdienen met het leukste dat je maar bedenken kunt.

Wie en wat kan je helpen?

Vind je het lastig om deze kans alleen te creëren? In de meeste gevallen stellen werkgevers bij een reorganisatie een sociaal plan op. In zo’n sociaal plan staat onder andere beschreven van welke middelen medewerkers gebruik kunnen maken om aan ander werk te komen. Je kunt hierbij denken aan het inhuren van een loopbaancoach, outplacement, geld voor omscholingstrajecten, ontslagvergoedingen, premies bij vrijwillig vertrek en dergelijke. Het is zeer de moeite waard om te onderzoeken of jij voor een of meer van die middelen in aanmerking komt, zodat je het heft in eigen handen neemt en van de ontslagdreiging de kans van je leven maakt. Alles beter in ieder geval dan weg te kruipen onder die grote steen.

Reorganisatie: crisis of kans?
Mobiele versie afsluiten